latinica  ћирилица
17/02/2017 |  10:12 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Језива свједочења српских заробљеника о злочинима Азре Башић (ВИДЕО)

Потресна свједочења на суђењу Азри Башић, оптуженој за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у Дервенти и Броду 1992.
Азра Башић - Фото: СРНА
Азра БашићФото: СРНА

Жељко Стајчић и Чедо Продић свједочили су о тортури коју су преживјели 26. априла 1992. у Дому војске у Дервенти, гдје је заклала цивила Благоја Ђураша.

Да што мање детаља доспије у јавност побринуо се Суд БиХ, који нам је доставио видео запис, у које нема ниједног кадра оптужене.

На тортуру коју су преживјели тог страшног априлског дана 92. свједоци су се присјетили чим је Азра Башић ушла у судницу.

Њена злодјела Чедо Продић не може заборавити:"Кад сам је видио у судници крв ми се следила у венама. Осјетио сам исти страх као и онај дан кад су нас довели у Дом ЈНА."

Чедо и други заробљеници, њих 30-ак, по Азрином налогу само у доњем вешу клечали су на стаклу, гутали шаке соли заједно са југословенским динарима, након чега је почело батинање.

Азра се истицала, а разуларени припадници ХОС-а, ХВО-а и Територијалне одбране слиједили су њен примјер.

- Питала ме је-имаш ли дјеце. Кажем- имам. Е сад више нећеш имати, ударила ме ногом међу ноге, знате на шта мислим, прича Чедо.

Мада се драма одвијала на свега 5-6 метара од Чеде Продића, у страху погнуте главе, није, каже, својим очима видио да је Азрина кама пререзала грло Благоја Ђураша и то само зато што је храбро иступио у име свих заробљених, желећи да преговара.

Али, свједок монструозног чина Ђурашевог убиства руком Азре Башић јесте Остоја Старчевић, који је то раније потврдио пред вијећем Суда БиХ: "Она је клекла, извукла лептир чакију, забола му је и пререзала гркљан. Рекла је- нек вам војвода лакше дише. Ухватила нас је за косу и рекла, пијте крв."

Жену монструма и друге џелате дервентских логора заборавити не може ни љекар Жељко Стајчић. И мада се данас одазвао на позив суда, каже не види сврху свједочења ни пред Судом ни у јавности, након јучерашње пресуде Алмазу Незировићу, који је првостепено осуђен на само двије године затвора за злочин над српским цивилима у Дервенти и Броду 1992. године.

У правду не вјерује ни супруга Благоја Ђураша, убијеног Азрином руком у дервентском Дому војске 26. априла 92: "Ја хоћу да правда буде испуњена, али вјерујте да сумњам да ће бити праведно осуђена."

Звјерства Азре Башић не вапе само за судском пресудама, та патологија тражи историјску, психолошку и медицинску анализу. Тим прије што се у Суду БиХ изјаснила да се не осјећа кривом, али и због начина њеног изручења из САД, које се не може приписати ефикасном раду правосуђа БиХ.

Азру је, знајући за њена злодјела, пријавио бивши супруг Неџад Башић и то након што је покушала да га убије да би наплатила његовио животно осигурање.