latinica  ћирилица
18/02/2017 |  10:04 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

"Сада је дефинитивно јасно да је политичко Сарајево антисрпско" (ВИДЕО)

Одлука бошњачких лидера да затраже ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије потпуно је антисрпска. У функцији је одржавања лажне представе о геноцидности Срба.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Морамо то да "скинемо", не због нас, већ због будућих генерација нашег народа - гдје год живио, поручио је предсједник Српске Милорад Додик. У интервјуу за Срну упозорио је да је одлука бошњачких лидера усмјерена против цјелокупног српског народа, и представља завршни акт неповјерења у БиХ.

Предсједник Српске оцијенио је да су, у правном смислу, домети ове одлуке мали и да очекује да ће надлежни суд да одбије ревизију тужбе. Међутим, покретање овог питања политички и морално апсолутно искључује било какву платформу грађења повјерења у БиХ. 

- Сада је дефинитивно јасно да је политичко Сарајево антисрпско и да није само ријеч о тој лажној причи о тужби која није ни легална, ни легитимна, него о потреби политичког Сарајева да се окупи како би Србима нанијело штету, макар и минималну - рекао је предсједник Републике Српске.

Актуелна политика бошњачких лидера апсолутно је на трагу бошњачко-муслиманске политике из раних деведесетих година прошлог вијека, која је пројектовала државу за себе и покушала да свој лагодан живот обезбиједи репарацијама од других народа, каже Додик. 

- Они су узурпирали БиХ, желе да себе представе као једине у БиХ који у њено име одлучују - навео је Додик.

Предсједник Српске поручује да ово мора бити наук за оне Србе у БиХ који још вјерују у могућност сарадње са бошњачким лидерима и да Срби морају да моделирају један нови приступ односима у БиХ. 

- Морамо се вратити базично Републици Српској, њеној снази и њеним правима, окупљати се у Српској... Поштујемо дејтонски оквир и немамо разлога да поштујемо било шта друго - рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да је јуче разговорao са већином лидера из Републике Српске у настојању да се изгради атмосфера политичког заједништва, те додао да је због тога важно и одржавање посебне сједнице Народне скупштине Српске, која је добро мјесто да се артикулишу ставови за јединствено дјеловање. 

- Остало је да наставимо тај разговор и да се у понедјељак чујемо у још једном кругу и да видимо да нешто прије /посебне сједнице/ Народне скупштине Српске моделирамо политички оквир за дјеловање свих из Српске - каже Додик.

Предсједник Републике је позвао све из Српске, и власт и опозицију, да се окупе око одбране интереса Републике, која овакву поруку бошњачких лидера мора да схвати као поруку према цјелокупном српском народу. Додик је указао и да Србија мора да схвати да Бошњаци и политичко Сарајево нису БиХ, те да је БиХ која се у Србији представља посредством Изетбеговића, у ствари, само неколико кантона Федерације БиХ под политичком контролом лидера СДА.