latinica  ћирилица
18/02/2017 |  11:50 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Шамац стипендира 84 редовна студента (ВИДЕО)

Општина Шамац у академској 2016/2017. години стипендира 84 студента првог циклуса студија, који знања стичу на високошколски установама у Републици Српској и сусједним земљама.
Шамац - студентске стипендије - Фото: РТРС
Шамац - студентске стипендијеФото: РТРС

Критеријуми за додјелу стипендија су остварени успјех током школовања, потреба локалне заједнице за одређена занимања и социјални статус студента.

Средњу школу "Никола Тесла" годишње заврши 400 ђака, а скоро половина се одлучи да настави школовање, углавном на факултетима у Бањалуци, Београду и Новом Саду.

Одликаши, који су изабрали дефицитарно занимање, лакше остваре право на стипендију општине Шамац.

- Студирам екологију на ПМФ-у у Новом Саду. То сам изабрала зато што сматрам да је дефицитарно занимање поготово у данашње вријеме када је свакој фирми потребан еколог и можда останем овдје да одрадим приправнички, каже студенткиња Милка Јекић.

Хајрудин Зураповић студент је Факултета електротехнике у Тузли.

- Овај факултет ме привлачио од самог почетка школовања и мислим да је то дефицитаран факултет код нас. У данашње вријеме кад је тешка ситуација студенту је свака помоћ добродошла, тако да стипендија много значи, каже Хајрудин.

Тридесет шамачких студената потписало је уговоре о стипендирању, а стипендију у износу од 100 марака добијаће сваки мјесец за редовно школовање до дана стицања дипломе.

- Мој задатак је да помогнем дијелу оних који нису успјели путем јавног конкурса да добију стипендије. Из буџета начелника општине, из своје буџетске ставке, ћу одвојити један износ средстава да помогнем једнократно- односно 500 КМ одређеном броју студената, каже начелник општине Шамац, Ђорђе Милићевић.

Општина Шамац је ове године у буџету предвидјела 90 хиљада марака за стипендирање 84 редовна студента.