latinica  ћирилица
21/02/2017 |  08:58 ⇒ 09:14 | Аутор: РТРС

"Милош" и "Лазар три" изазвали велику пажњу у Емиратима (ФОТО)

Српска одбрамбена индустрија је на сајму наоружања ИДЕКС 2017 у Абу Дабију представила неколико типова новог наоружања, а највећу пажњу стручне јавности изазвало је оклопно возило "Милош".
"Милош" (Фото: Министарство одбране Србије) -
"Милош" (Фото: Министарство одбране Србије)

Не заостаје ни борбено возило "Лазар три", који се представља као конкуренција западним возилима на тржишту Африке и других земаља са скромнијим економијама.

Престижни свјетски војни портал "Џејнс" описује оклопно возило "Милош" као платформу за широко поље задатака, од санитета, борбеног возила пјешадије, командног или извиђачког возила, до носача различитих борбених система, преноси РТС.

Челични и додатни оклоп пружа заштиту у складу са стандардима НАТО-а. Мотор ИСБ 300 за "Милоша" прави британска фирма "Куминс", аутоматски мјењач 3500 СП амерички "Елисон", а максимална брзина на ауто-путу је 110 километара на час.

Сајам наоружања ИДЕКС 2017 у Абу Дабију (Foto: ТАНЈУГ)

"Ран флет" пнеуматици омогућавају кретање возила од 50 километар на час у ситуацијама када је пнеуматик пробушен или оштећен непријатељском ватром.

Посаду "Милоша" у конфигурацији изложеној на сајму у Абу Дабију чине возач, нишанџија тешког или лаког митраљеза, командир и пет војника или специјалаца.

На сајму је приказана верзија возила са даљински управљивом борбеном станицом са митраљезима од 7,62 милиметара и оптичко-електронским и ласерским нишаном за дјеловање у свим временским условима, дању и ноћу.

"Милош" има клима-уређај, заштиту од атомских, биолошких и хемијских напада, савремена средства везе и уређаје за вожњу ноћу.

Сајам наоружања ИДЕКС 2017 у Абу Дабију (Фото: ТАНЈУГ)

Стручњаци процјењују да ће "Милош" због ниже цијене, а доброг квалитета, као и сви производи српске одбрамбене индустрије, наћи пут до земаља које имају скромније економске могућности.

У разговору за портал "Шепард медија", представници српске фирме "Југоимпорт СДПР" навели су да оклопно возило "Лазар три" нуди бољи однос квалитета и цијене од финске "Патрије", која се сматра најбољом у својој класи.

"Лазар три" користи модуларни погон Т-900 ирске фирме "Тимони", са погоном на свих осам точкова, као и британски мотор марке "Куминс" са 520 коњских снага.

"Лазар" (Фото: Министарство одбране Србије)

"Југоимпорт" потенцијалним купцима нуди могућност уградње било којег подсистема на "Лазара три", према жељи купаца. Максималана брзина је 110 километара на час, тежина возила је 28 тона, а посада има 15 метара кубних простора.

На сајму ИДЕКС 2017 у Абу Дабију, који траје од 19. до 23. фебруара, приказан је "Лазар три" са руским топом 2А42 калибра 30 милиметара, који се показао као веома поуздан на руским возилима. Гранате из тог топа могу да пробију оклоп свих врста оклопних возила на свијету, као и оклопљених хеликоптера на великим даљинама.

Извор: СРНА