latinica  ћирилица
21/02/2017 |  09:14 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Хрватска: Бивши шеф Милановићевог кабинета напустио СДП

Томислав Сауха, посланик у хрватском парламенту и бивши шеф кабинета некадашњег премијера Зорана Милановића, послао је синоћ врху СДП-а писмо у којем је истакао да се повлачи из чланства те странке.

Сауха је ухапшен 10. фебруара након што га је хрватско тужилаштво осумњичило да је годинама узимао новац путем фиктивних путних налога, а прије три дана пуштен је из притвора.

Он остаје независни посланик у Сабору, а хрватски медији наводе да СДП тај његов чин прихвата као лични морални потез.

"Овим писмом желим да Вас обавијестим да сам својој матичној организацији Градском одбору СДП-а Загреб послао с данашњим даном исписницу из СДП-а. Желим још једном да поновим да сам невин, те сам увјерен да ћу то доказати кроз поступак", навео је Сауха у писму.

Он је навео да се повлачи са свих дужности из радних тијела Сабора које обавља у име СДП-а. "Оног тренутка када се с мог имена скине сваки траг сумње намјеравам да поднесем поновни захтјев за учлањење у Социјалдемократску партију Хрватске", додао је Саух.

Из тужилаштва је раније саопштено да постоји основана сумња да је Саух од новембра 2013. до јануара 2016. године, као шеф кабинета предсједника Владе, са циљем прибављања имовинске користи на штету државног буџета, секретару усмено налагао израду лажних путних налога.

Сумњиве исплате открила је Државна ревизија у канцеларији бившег хрватског премијера Зорана Милановића, а према налазу за 2015. годину из канцеларије је тројици његових специјалних савјетника - Невену Будаку, Синиши Петровићу и Славку Голдштајну исплаћено око 41.400 евра за иностране дневнице.

Извор: Срна