latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:22 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Брчко: Узгој јужног воћа (ВИДЕО)

На подручју Посавине нису малобројни засади шљиве, јабуке или крушке. Благоја Ђојић из Брчког умјесто аутохтоних врста, ипак се одлучио за узгој јужног воћа.
Јужно воће - Брчко - Фото: РТРС
Јужно воће - БрчкоФото: РТРС

Прву садницу лимуна у Посавини, Благоје Ђојић из брчанског села Трањаци, узгојио је прије 40 година. Данас јужно и егзотично воће са свих меридијана у дворишту али и породичној кући Ђојића, постало је саставни дио живота.

"Имам лимунове, наранџе, мандарине, грејпфрут, нар, авокадо, оимам ону како се зове маракуја, имам и карамбоју", рекао је Ђојић. 

Хоби је каже Благоје прерастао у велику љубав. Током зиме своју малу плантажу, која броји више од 20 врста различитог јужног и егзотичног воћа, чува у кући и гаражи.

"Неке услове немам. Нисам никада мислио се бавити тиме да имам неке расаднике, да сам обезбиједио неко гријање, то је све примитивано онако по гражама по шупама, по просторијама у кући. Нас нема пуно, дјеца нису ту. Ја и супруга. Углавном је све издржало и ову је зиму издржало", додао је он.

Благоје каже да се у његовој кући већ деценијама, киви, лимун, наранџе, мандарине, грејпфрут, банане, ананас и друге врсте егзотичног воћа, користе искључиво из домаће производње.