latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:49 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Билећа: "Билкон" успјешно ради за европско тржиште (ВИДЕО)

Да се успјешно може радити за европско тржиште, показује примјер из Билеће.
Билкон - Билећа - Фото: РТВ Слобомир
Билкон - БилећаФото: РТВ Слобомир

Већ четири године, фирма "Билкон", на принципу лон-послова, искључиво ради за познатог купца, њемачки "Штил". На извоз је оријентисана од почетка, а да би то постигли, морали су да испуне неопходне услове.

Производња је кренула на половним машинама, а временом су линије попуњене новом недостајућом опремом. На путу до европског купца, кажу у "Билкону", о три сегмента, домаћи произвођачи условљени су да мало или никако не расправљају.

"О цијени разговарате мало, а на крају углавном буде како купац тражи, јер понуде има доста. О квалитету и о роковима се не разговара. У лон-пословима, ако имате те три ствари, морате их испоштовати", истиче директор фирме "Билкон", Гојко Вуковић.

Половина, од осамдесет радника, до уласка у "Билкон" имала је искуство у текстилној индустрији. Остале су морали обучити за производњу намјенске заштитне опреме за дрвну индустрију.

Фирма "НИК пром", као један од улагача, у "Билкон" је унијела и раније извозно искуство у сличним пословима. Међутим,..

"Изгледа лако, али њихови захтјеви су велики, како са квалитетом и роковима", рекао је директор фирме "НИК пром", Трифко Носовић.

Мјесечно, са производних трака, за њемачког купца "Билкон" испоручи око осам хиљада комада одјевних јединица, петнаест различитих модела. Домаћим конфекционарима, тврде, лон-послови су једини избор.

"Зато што би улагање у властиту производњу било велико, од материјала, робне марке и дизајна. А друга ствар је што је реализација, на нашем тржишту, у оваквој ситуацији  јако спора и најчешће са губитком", изјавио је директор фирме "Билкон", Гојко Вуковић. 

Поред редовних исплата доприноса, у "Билкону" су достигли просјек зарада од око петсто осамдесет марака. Да купац не би чекао, успијевају да у опрему, годишње уложе до двадесет хиљада марака.