latinica  ћирилица
22/02/2017 |  13:16 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Бијељина: У школу и са 55 година

У Центру за образовање одраслих у Бијељини тренутно се школује неколико стотина полазника, од којих најмлађи има 18, а најстарији 55 година.
Образовање одраслих - Фото: vecernji.hr
Образовање одраслихФото: vecernji.hr

У овој установи највише има оних који су у пуном радном капацитету, односно имају од 25 до 35 година.

У Центру кажу да полазнике на похађање наставе највише подстиче незапосленост, као и жеља да се поново запосле и то, углавном, у неким страним земљама у којима се тражи струка за коју се образују.

Најстарија особа која је похађала наставу у овом центру имала је 58 година.

У Центру за образовање одраслих истичу да су материја, али и рад професора прилагођени особама старијим од 18 година тако да, како кажу, не постоје никакви проблеми у вези са реализацијом предвиђеног програма.

Средњошколско образовање, према закону о образовању одраслих, траје онолико колико је предвиђено наставним планом и програмом.

Када је ријеч о заинтересованости за занимања, она су подједнако заступљена, објашњавају у Центру.

Центар за образовање одраслих у Бијељини почео је са радом крајем 2011. године.

"У економској ситуацији у којој се тренутно налази БиХ образовање одраслих заузима све значајније мјесто, будући да запошљавање изискује често и давање нове шансе незапосленима како би њихово занимање испратило потребе тржишта рада", наводе у Центру.

Подаци, нажалост, показују да БиХ у односу на земље окружења има највећу стопу неписмених 2,82 одсто, док је најбоља ситуација у Хрватској, која има 0,80 одсто неписмених, додају у овом центру.

Извор: СРНА