latinica  ћирилица
22/02/2017 |  13:57 ⇒ 23/02/2017 | 07:35 | Аутор: РТРС

Протест радника Жељезница 3. марта (ВИДЕО)

Познати су детаљи новог Правилника о организацији и систематизацији радних мјеста у Жељезницама Српске, који предвиђа смањење броја радника и уштеде с циљем реструктурирања. Први резови најављени су у управи, а синдикати најављују протест.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Жељезнички синдикати организоваће 3.марта у Добоју протестну шетњу. Док их управа позива да то не чине, с обзиром на то да су настале обавезе према радницима признате, они кажу да губе стрпљење чекајући своја потраживања.

"Топли оброк, километар, превоз и остало мјесец за мјесец, да не долазимо у ову ситуацију као сад што смо да се годину дана не исплаћује", каже Златко Марин, предсједник Синдиката СТД.

Траже да се нова систематизација не примјењује док се не уради програм збрињавања вишка, а из управе најављују прва рјешења већ за осам дана.

Жељезнице ће, кажу, имати 3 сегмента, заједничке службе, послове операција и инфраструктуре. Умјесто четири у управи ће сједити 2 извршна директора, а досадашњи извршни директори за правне и економске послове биће помоћници генералног директора са мањим примањима.

Број радника биће мањи за 326  а очекује се да се на трошковима за плате годишње уштеди око 10 милиона марака.

"Радници који не добију рјешење предвиђено је да буду нераспоређени, да примају плату коју су до тада примали до обезбјеђивања средстава за отпремнине", изјавио је генерални директор Жељезница Републике Српске Драган Савановић.

Ратко Ђуричић, предсједник Надзорног одбора у ЖРС истиче: "Технолошки процес је дефинисао који људи требају да би се извршавала дјелатност жељезнице а синдикати се укључују тек онда кад се дефинише тај вишак".

До краја године план је да се ријеши вишак од 500 радника, за шта ће требати око 4 милиона марака за отпремнине. 

"У реструктурирању, неовисно од тога, остале све обавезе предвиђено је да се измире све обавезе према радницима , заостале, доприноси, плате иду редовно", каже министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић.

"Циљ је да се ти радници квалитетно збрину, онај ко може да оствари пензију да им помогнемо, ко може да оствари права на заводу за запошљавање , а добар дио покушаћемо кроз дошколовавање и преквалификацију", истиче Далибор Ђурђић, извршни директор за правне послове.

У Жељезницама Српске тренутно је запослен 3.101 радник. Новом систематизацијом, број радника износиће 2.775. Укупан вишак је око 1.000 запослених, а биће рјешаван постепено у наредне три године.