latinica  ћирилица
22/02/2017 |  14:38 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Оспорена одлука о испоруци топлотне енергије у Градишци

Уставни суд Републике Српске утврдио је да поједини чланови одлуке о производњи, те општи услови за испоруку топлотне енергије у општини Градишка нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о комуналним дјелатностима.
Градишка - Фото: СРНА
ГрадишкаФото: СРНА

Утврђена неуставност и незаконитост огледа се у томе што је Скупштина општине Градишка оваквим нормирањем изашла из оквира својих овлашћења, наводи се у саопштењу Уставног суда Републике Српске.

Оспореним одредбама одлуке прописано је да опште услове за испоруку топлотне енергије прописује давалац услуге, на које сагласност даје начелник општине.

Прописано је и да је давалац услуге обавезан да у року од 30 дана донесе опште услове и затражи сагласност, као и да се општи услови не могу примјењивати прије него што се добије сагласност нити се могу мијењати без сагласности начелника општине.

Законским одредбама, које су биле релевантне за доношење Одлуке и Општих услова, није утврђена могућност да скупштина општине пренесе у надлежност даваоцу комуналне услуге овлашћење да својим актом прописује опште и техничке услове за испоруку топлотне енергије, као и режим гријања.

Уставни суд Републике Српске није утврдио неуставност појединих одредаба Закона о рачуноводству и ревизији Републике Српске, Закона о раду Републике Српске, Закона о премјеру и катастру Републике Српске, Закона о прекршајима Републике Српске, Закона о одржавању зграда, Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске, као ни неуставност и незаконитост појединих подзаконских аката.

Извор: СРНА