latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:23 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Како ускладити жеље и потребе у уписну политику? (ВИДЕО)

У шест средњих школа у Бијељини у овој школској години планиран је упис 1.060 ученика, па ће осим 1.019 свршених основаца са овог подручја бити мјеста и за ученике из других општина и градова.
Техничка школа Бијељина - Фото: РТРС
Техничка школа БијељинаФото: РТРС

У Економској школи планирано је једно одјељење мање у односу на прошлу школску годину. На састанку представника средњих школа са предузетницима и представницима Привредне коморе и Градске управе, о уписној политици, истакнуто је да су на тржишту рада тражени занати попут фризера, графичара, конобара, кувара и грађевинских радника .

У Техничкој школи "Михајло Пупин", која има четири образовна профила, планиран је упис 11 одјељења. 60 % ученика су будуће занатлије.

Водећи рачуна о потребама тржишта рада и жељама родитеља и ученика прошле године уведено је ново занимање столар, а већ три године имају и одјељење варилаца.

"Значајно смо унаприједили практичну наставу и мислимо да у наредном периоду подигнемо на виши ниво тако да дјеца које заврше ако неће да раде приватно да ће моћи отићи широм регије да нађу посао", изјавио је Симо Божић, помоћник директора у Техничкој школи "Михајло Пупин".

Да би се унаприједила практична настава, Градска управа, Техничка, Пољопривредно-медицинска школа и Средња стручна школа у Јањи потписале су уговор са седам приватних предузећа. 

"Споразум гдје ће дјеца одржавати праксу и бавити обезбијеђен посао преко тога имамо финансијску подршку да направимо кабинете гдје ће се дјелимично проводити пракса", каже Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Како ускладити жеље и потребе? Ученицима су приоритет занимања четвртог степена, а занати су све траженији.

Предузетници траже да се формира одјељење фризера које је у Бијељини постојало када је број становника био троструко мањи.

"Неопходно је закључити уговор са школом да би се легално обављала ученичка пракса. Такве школе нема па су принуђени да одлазе у Митровицу, Брчко, Лозницу- крајње вријеме да се са том праксом прекине", рекао је Милорад Стевић извршни директор Занатско -предузетничког удружења "Предузетник" Бијељина.

Тражени су и посластичари, кувари и конобари, обућари,керамичари,молери , бравари и вариоци којима,како је истакнуто, треба омогућити да добију лиценцу.

Предузетници сматрају да је занатство будућност ,било путем запошљавања ,или самозапошљавања.