latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:33 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Приједор- Смањење накнаде одборницима (ВИДЕО)

Одборници Скупштине града Приједора донијели су одлуку о смањењу накнада за рад одборника и чланова сталних радних тијела Скупштине
Приједор - Скупштина града - Фото: РТРС
Приједор - Скупштина градаФото: РТРС

Одборници Скупштине града Приједора сагласили су се да у наредном периоду примају одборнички додатак мањи за око шездесет марака. Одлука о смањењу одборничке накнаде усклађена је са Законом о локалној самоуправи. Циљ је уштеда.

Умјесто досадашњих 630 марака, одборничка накнада у Приједору износиће 571 марку. Новим Законом о локалној самоуправи прописано је да одборнички додатак не може бити већи од 50 одсто просјечне плате исплаћене у градској управи за претходну годину. 

"Накнаде су усаглашене са Законом о локалној самоуправи и висине су законски регулисане тако да смо ми само спровели законску нашу обавезу", каже Горан Предојевић из ДНС-а, док с друге стране Ратко Стојић из СДС-а напомиње: "Једна од тих примједби која је била и наша жења да заштитимо одборнике који не раде је да се покуша наћи модус је да се њима не смањује одборничка надонкада јер знамо колико то њима значи".

"Раније смо имали 65 одсто просјечне нето плате, сада је она 50 одсто. Отприлике ће одборници имати мања примања нешто испод 60 марака", додаје и Биљана Малбашић, начелница Одјељења за финансије Града Приједора

Приједорски одборници именовали су начелнике одјељења, међу којима три нова.

За начелника Одјељења за друштвене дјелатности умјесто Љиљане Бабић именована је Моња Касаловић. За начелника Одјељења за општу управу умјесто Јасминке Мурселовић постављен је Менсур Исламовић, а за начелника Одјељења за привреду и пољопривреду, умјесто Зинајде Хошић изабран је Раде Росић. 

"Изабрана су три нова начелника са којим такође очекујем да ћу имати квалитетан рад, као што су квалитетно радили и претходни начелници одјељења. Они су распоређени на друге послове", напомиње градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Одборници су усвојили и одлуку о пореској стопи за порез на непокретности за 2017. годину која је задржана на нивоу прошлогодишње и износиће 0,18 одсто, односно 0,10 одсто на производне погоне.

За ову скупштину Града ангажовано је додатно обезбјеђење, како би се спријечило неовлаштено уношење уређаја за снимање.