latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:45 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Требиње- субвенционисање карата у градском превозу (ВИДЕО)

Градска администрација Требиња, ове године издвојиће 32.000 марака мање из буџета за субвенционисање карата у градском превозу.
Аутобус - Требиње - Фото: РТРС
Аутобус - ТребињеФото: РТРС

Међутим, усаглашавањем новог возног реда и спајањем линија, добило се више термина полазака, са мањим бројем возила, а цијене карата биће ниже. На иницијативу Града, неке линије су продужене или су отворене нове, за удаљена насеља.

Основни циљ конкурса за субвенционисање градског превоза био је да се постигне рационализација трошкова и путничких линија. За разлику од претходних, ове године, субвенције су добила два превозника, за два ЛОТ-а. 

"Буџетска средства су 200.000 марака, с тим што у то улази и 12.000 за субвенционисање међуградске линије Требиње -Љубиње, а за градски превоз у Требињу је 188.000", изјавио је Раденко Драшковић, начелник одјељења за привреду.

Уговор са превозницима, иако није потписан, усаглашен је ових дана и већ функционише.

"Цијене за грађане биће јефтиније, очекујем више путника и бољу економску оправданост", каже Владимир Јанковић из "LUX travel d.o.o.".

Детаљан ред вожње, једног од превозника, објављен је данас. 

Највећи проблем Требиња су слабо насељена села. 

"Лошије је стање, нема становништва. Вриједи, нема свако возило, вриједи- видим људи су задовољни", истиче возач Жељко Дангубић.

Због уштеда, за три насеља линије су продужене или су уведене нове, а карте за неке крајње станице су јефтиније.

Тако да се дошло до веће укупне километраже на нивоу године око 25 хиљада километара више. Још једном понављам, цијене према грађанима ће бити снижене", напомиње Раденко Драшковић.

За становнике удаљених насеља и без редовних линија, потврдили су из градске управе, биће организован викенд-превоз. Уговор са два корисника субвенције, траје до краја године.