latinica  ћирилица
22/02/2017 |  17:10 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Бомбаш самоубица добио милион фунти од Тонија Блера!?

Британски џихадиста Абу Закарија ал Британи, који је ове недјеље извршио самоубилачки напад у Мосулу је бивши затвореник у Гвантанаму којем је британска влада платила милион фунти одштете.
Абу Закарија ал Британи - Фото: Screenshot
Абу Закарија ал БританиФото: Screenshot

Џамал ал Харит, познат је и као Абу Закарија ал Британи. Његови родитељи су поријеклом са Јамајке, а он је рођен 1966. године у Манчестеру као Роналд Фидлер.

Он је, како се наводи у подацима америчких обавјештајаца, 1992. године путовао у Судан са Абу Бакром, познатим оперативцем Ал Каиде.

Промијенио је име у Џамал ал Харит када је прешао у ислам 1994. године. Ухапшен је у Пакситану 2001. године због веза са талибанима и сљедеће године је послат у затвор Гвантанамо на Куби.

Он је из Гвантанама ослобођен 2004. године након интензивног лобирања од стране владе Тонија Блера.

Ал Харит је успјешно тужио британску владу, тврдећи да су британске обавјештајне службе знале и биле умијешане у његово мучење у затвору. Због тога је добио одштету од милион фунти.

Након што је приступио Исламској држави добио је "ратни надимак" Абу Закарија ал Британи. Ушао је у Сирију преко Турске 2014. године и од тада се бори у Сирији и Ираку.

Његови пријатељи и породица кажу да нису видјели ништа лоше у томе што је постао муслиман, подржали су га, али су касније почеле невоље.

Његова супруга је са њихово петоро дјеце путовала 2015. године у Сирију да би га убиједила да се врати у Британију, али није успјела у томе.

Она је рекла како је он добар човјек, упркос томе што је постао члан ИД.

Ал Британи је сликан неколико тренутака прије него што се аутомобилом-бомбом ударио у војно постројење у Мосулу и том приликом погинуо.

Још није утврђен број жртава овог напада.

Извор: Агенције