latinica  ћирилица
22/02/2017 |  17:21 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Двије бисте рестауриране у Италији, враћају се у Палмиру (ФОТО)

Послије мукотрпног процеса ресатурације у Италији, двије драгоцјене бисте спасене од уништења у старом сиријском граду Палмири ускоро ће се вратити кући.

Када су их открили сиријски војници, бисте су биле тешко оштећене ударцима чекића од стране џихадиста ИД и можда једини умјетнички предмети те врсте који нису украдени, преноси сајт Арт Дејли.

Модерна технологија притекла је у помоћ и допринијела њиховој рестаурацији, дијелом извршеној и у част Халеда ал-Асада, некадашњег начелника за старине у Палмири кога су џихадисти убили 2015. године.

- Прије смрти Ал-Асад је успио да сакрије стотине предмета, али не и ове двије бисте које су доспјеле у руке ИД - рекао је бивши градоначелник Рима Франческо Рутели.

Џихадисти су заузели Палмиру маја 2015. и започели систематски да уништавању споменике и храмове тога града, успут покравши већину археолошког блага. Иако су протјерани из града марта 2016. поново су га заузели у децембру.

Премда тачан датум оснивања Палмире није познат, име града се помиње на једној таблици још из 19. вијека пре н.е. као одмаралишта за караване на путу између Медитерана и истока.

Бисте из Палмире (фото: Daniela Giammusso / EPA)

Сиријцима позната и као "Пустињски бисер", Палмира је имала храмове, улице са колонадама и детаљно украшене гробнице који су били међу најочуванијим класичним споменицима на Блиском Истоку, прије њиховог уништења током петогодишњег конфликта.

Двије посмртне бисте, које ће крајем мјесеца бити враћене сиријским властима, пронашли су Асадови војници када су, на кратко, преузели град. Бисте представљају мушкарца и жену и настале су у 2. или 3. вијеку. Преко Либана су стигле у Рим на Врховни институт за конзервацију и рестаурацију. Петоро специјалиста радило је мјесец дана на њиховој рестаурацији, са нарочитим фокусом на лица која су реконструисана помоћу 3Д штампача, техником први пут коришћеном при некој конзервацији.

- Оно што је ИД уништила, ми смо поново изградили. Преко културе ми водимо и идеолошку битку - изјавио је рестауратор Антонио Јакарино.

Извор: Агенције