latinica  ћирилица
22/02/2017 |  19:08 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан превенције вршњачког насиља (ВИДЕО)

Посљедња сриједа у фебруару, посвећена је Дану превенције вршњачког насиља. Стручњаци поручују да је насиље заправо порука, којом дијете даје до знања средини да има проблем.
Стоп вршњачком насиљу - Фото: РТРС
Стоп вршњачком насиљуФото: РТРС

Ако питате најмлађе, за њих је вршњачко насиље "кад, на примјер, дјеца истог узраста називају погрдним именима, изазивају, туку другу дјецу“...

Колико је учестала појава, не постоје прецизни подаци, јер многи случајеви остају непријављени. Према подацима Омбудсмана за дјецу, учесталије је насиље према дјеци, него међу дјецом. Забрињавају подаци, да је овакво понашање учесталије међу дјецом предшколског узраста. 

"Да ли је тако и стварно на терену не знамо јер подаци не постоје. Ресорно министарство никада није урадило годишњи извјештај о вршњачком насиљу на чему стално инсистирамо", изјавила је Нада Граховац, Омбудсман за дјецу Републике Српске.

"Школе се понекад либе звати ту другу институцију која се зове Центар за социјални рад јер се улази у сукоб са родитељима који могу да ли и не морају , да буду незгодни, али их перципирамо као незгодне", наводи Ивана Зечевић,  ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци

У прошлој години Омбудсману је пријављено 655 случајева насиља. Више у односу на 2015. годину. У бањалучкој ОШ Алекса Шантић није забиљежен ниједан случај, али су се укључили у акцију.

"Мислим да дугујемо тој дјеци да мало активније кренемо у борбу против овог облика понашања у школи", каже Свјетлана Радусин, директорка ОШ "Алекса Шантић" Бањалука.

За активнију борбу неопходно је укључивање свих фактора у одрастању дјеце – породице, школе, као и надлежних институција.