latinica  ћирилица
22/02/2017 |  21:37 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

Бук Капела - најскупља библиотека на свијету (ФОТО)

Таписерије, кожне фотеље, свећњаци, дрвене резбарије и фигуре апостола - новоизграђена библиотека у Санкт Петербургу, инспирисана готичком умјетношћу, вјероватно је најскупља библиотека на свијету.
Најскупља библиотеке на свијету (фото:capellabook.ru / Promo) -
Најскупља библиотеке на свијету (фото:capellabook.ru / Promo)

Мото библиотеке је цитат Хорхеа Луиса Борхеса: "Увијек сам рај замишљао као библиотеку". Али, ако желите да уживате у овом рају, морате да платите улазницу од око 100 евра за четири сата читања.

- Сто евра за посјету свакако није мало, али је много јефтиније од улазница за оперу или балет - рекла је Ирина Котешова, директор пројекта.

- Људи нису изненађени самом цијеном, већ чињеницом да се она плаћа за улаз у библиотеку - додала је.

Иако није једина библиотека која наплаћује улаз - годишња чланарина у Лондонској библиотеци је од 264 и 600 евра, док Портико библиотека у Манчестеру наплаћује 5.500 евра за доживотну претплату - Бук Капела је свакако најскупља. Годишња чланска карта стаје 3.700 евра, а доживотна чланарина креће се и до 80.700 евра.

Библиотека посједује 5.000 књига, све су дјела издавачке куће "Алфарет" из Санкт Петербурга, која је и власник библиотеке.

Појединачне књиге коштају између 480 и 800 евра и прва издања су имала између 16. и 19. вијека. Изложене су у тематским просторијама названим - Књиге о рату или Књиге о путовањима.

Неки од најскупљих артикала су факсимили руком цртаних атласа главних провинција Руског царства из 1760, као и комплетно издање предреволуционарног магазина "Нива".

У библиотеку долазе углавном колекционари књига, историчари и научници, као и пословни људи који желе да одрже састанак у тихој просторији, "егзотичној промјени" у односу на њихове канцеларије.

- Бук Капела није библиотека у традиционалном смислу, а није ни музеј, иако има неке елементе музеја. Није ни књижара, премда можете да купите књиге. То је нов начин комуникације са ријетким књигама - рекла је Котешова.

Основана 2006. издвачка кућа "Алфарет" углавном штампа књиге из историје и историје умјетности у луксузном издању и тиражу од 100 примјерака, као и наслове на захтјев: ону врсту књига коју би тражили људи више заинтересовани за моћ него за културу, да би се правили важни.

Извор: Агенције