latinica  ћирилица
23/02/2017 |  09:15 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

"Трећи ентитет" подијелио Католичку цркву у БиХ?

У све сложенијој политичкој ситуацији у БиХ учестали су приједлози за рјешење бројних круцијалних питања, а као предлагачи рјешења, осим политичара, неријетко се појављују и вјерски представници. Тако је своје виђење рјешења хрватског питања недавно предложио и бискуп Ратко Перић, а оно подразумијева федерализацију и у супротности је са ставовима врхбосанског надбискупа Винка Пуљића.
Бискуп Перић - Фото: klix.ba
Бискуп ПерићФото: klix.ba

Различити ставови католичких поглавара о рјешењу хрватског питања у БиХ, који се огледају у њиховим поступцима, приједлозима и политичким опредјељењима, бацају свјетло на тезу да је тзв. трећи ентитет увелико подијелио Католичку цркву у БиХ.

Бискупски ординаријат у Мостару, с бискупом Ратком Перићем на челу издао је саопштење с приједлогом рјешења хрватског питања у девет тачака.

Између осталог, бискуп Перић предлаже да Хрвати морају бити у ситуацији да сами бирају своје политичке представнике, да Хрвати треба да организирају школство и образовни систем према плану и програму на хрватском језику, а не да се то назива сегрегацијом, да медијски простор мора бити отворен и за хрватски језик, културу, традицију, мисао, хришћански и католички наук и свјетоназор, а да се не потеже институт "заштите виталнога интереса", да се мора организовати одржив систем вишег и нижег образовања, здравства, и културе те друге опше одреднице.

Из наведених приједлога бискупа Перића јасно се наслућује да се као рјешење хрватског питања предлаже федерализација, потврђивање система "двије школе под једним кровом", а што би све могло значити стварање једнонационалног трећег ентитета.

Оно што је Перићу спорно јесу ставови генералног секретара Бискупске конференције Иве Томашевића, који је као и кардинал Винко Пуљић, али и бискуп Фрањо Комарица, више пута истицао да је против трећег ентитета.

Подсјећамо, Бискупска конференција БиХ је 2005. године објавила приједлог друштвено-правног уређења БиХ према којем би се укинули ентитети и кантони те формирале 4 регије (Сарајевска, Бањалучка, Мостарска и Тузланска) у којима би сваки од три конститутивна народа био заступљен минимално 30 посто.

Да не цвјетају руже између лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и кардинала Винка Пуљића показује и њихов међусобни однос у посљедњих годину дана, на чему се рефлектирају њихови супротстављени ставови о рјешењу хрватског питања.

Нарочито је дискутабилан утицај Пуљића у Херцеговини, гдје је извјесно да је својим ставовима доминантнији бискуп Ратко Перић.

Тако је Перић био на отварању канцеларије члана Предсједништва БиХ из реда Хрвата Драгана Човића у Мостару. С друге стране, евидентно је и међусобно "избјегавање" Човића и Пуљића, јер кардинал Пуљић није дошао на редован Божићни пријем код Човића, што је била устаљена пракса и обичај, нити је Човић дошао на пријем код Пуљића.

Својим приједлогом рјешења хрватског питања у име бискупског ординаријата у Мостару бискуп Ратко Перић критикује посљедње медијске иступе секретара Бискупске конференције Иве Томашевића у којем он отворено не подржава даљње подјеле и трећи ентитет.

Перић наглашава да Томашевић такве ставове може износити лично, али не у име Бискупске конференције.

Због свега наведеног, блиски политички ставови бискупа Перића и лидера ХДЗ-а Драгана Човића, затим очита маргинализација и супростављени ставови кардинала Пуљића о хрватском питању, федерализацији и будућем уређењу државе наслућују подијељеност Католичке цркве када је ријеч о трећем ентитету.

Извор: Кликис