latinica  ћирилица
23/02/2017 |  14:08 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Иванић: Ово је врхунац ванинституционалног дјеловања, ревизија нема легитимитет

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да покретање ревизије тужбе против Србије нема легитимитет, јер не може један човјек одлучивати о томе.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

- Ушли смо у озбиљну кризу, ово је врхунац ванинституционалног дјеловања. Мене сама тужба не занима, јер сам увјерен да ће се врло брзо показати да она није легитимна - рекао је Иванић на конференцији за медије, након што је данас прекинута ванредна сједница Предсједништва БиХ коју је он сазвао.

Иванић је рекао да је сједница Предсједништва БиХ одржана, али да Изетбеговић није био за то да се изјасни да ли ће бити поднесен захтјев за ревизију пресуде након чега је напустио сједницу, што је потом, са жељом да не доприноси разједињавању, учинио и Драган Човић.

- То значи да је сједница прекинута и одлука о подизању ревизије није донесена. Мислим да је ово један од задњих покушаја да се функционисање БиХ врати у институције - истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић поставља питање када ће се Предсједништво БиХ поновово састати, са којом темом и којом врстом одлучивања.

- Ја ћу са своје стране учинити све да систем функционише - рекао је он и истакао да не памти да се у постдејтонској БиХ десило да сједница Предсједништва буде прекинута на овај начин.

Иванић је навео да не зна какве ће бити импликације и да ће се то тек видјети, те да актери морају размислити какве су посљедице.

Након напуштања ванредне сједнице Предсједништва БиХ о ревизији пресуде по тужби БиХ против Србије, медијима се након Младена Иванића обратио и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је рекао да Сакиб Софтић има легитимитет да заступа БиХ пред Међународним судом у Хагу.