latinica  ћирилица
23/02/2017 |  17:54 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

ФЕСТ- Премијера филма о Петру Кочићу "Слепи путник на броду лудака"

Играни филм "Слепи путник на броду лудака", снимљен у продукцији Радио-телевизије Србије, у режији Горана Марковића и по сценарију Вулета Журића, имаће своју биоскопску премијеру на Фесту, 25. фебруара.
Са снимања филма "Слепи путник на броду лудака" (Фото: Александар Стојковић) -
Са снимања филма "Слепи путник на броду лудака" (Фото: Александар Стојковић)

Тема филма је посљедњи период живота знаменитог српског приповједача Петра Кочића, у душевној болници на Губеревцу, у окупираном Београду, 1916. године.

Сценарио доноси депресивну слику Београда под окупацијом, у којој на трагикомичан начин, животи љекара, особља и пацијената у лудници на Губеревцу граде метафору о животу "на слободи и слободној територији".

Док свуда около влада окупацијски терор, смрт и разарање материјалних вриједности, дотле у тој својеврсној и апсурдној оази мира, на том "броду лудака", влада дубоко разумијевање, поштовање и брига за ближње.

А када се на тај "брод" укрцају слијепи путници (бјегунци од окупацијске власти), проналазећи сигурно уточиште од интернације, прича о Петру Кочићу постаје симболичка прича о сукобу добра и зла, о борби пркосног Давида са бездушним Голијатом.

Кроз сукоб Петра Кочића са Костом Херманом, сукоб који је започет још много година раније у Босни, док је Кочић активно политички дјеловао на линији националног ослобођења, тај филм отвара и једну другу, интимну тему о људској зависти због непоседовања истинског умјетничког талента.

Патолошка мржња недаровитих а моћних, њихова потреба да прогоне и да се свете сваком ко је имало слободнијег духа и талента, дата је на узбудљив и трагичан начин, кроз низ жалосних призора људске мизерије и душевног пада.

Реализацијом филма "Слепи путник на броду лудака", РТС се придружио обиљежавању стогодишњице смрти знаменитог српског приповедача Петра Кочића. Уједно је то још један видљив и значајан допринос РТС-а обиљежавању стогодишњице Великог рата, који је трајао од 1914. до 1918. године.

Извор: РТС