latinica  ћирилица
24/02/2017 |  07:59 | Аутор: РТРС

САД: Незадовољство због нове имиграционе политике

Министар спољних послова Луис Видегарај изразио је негодовање америчком државном секретару Рексу Тилерсону због политике предсједника Доналда Трампа према свом јужном сусједу.
Рекс Тилерсон (архивска фотографија) - Фото: AP
Рекс Тилерсон (архивска фотографија)Фото: AP

Видегерај изјавио је да је Тилерсону изразио забринутост због поштовања права имиграната.

Према плану америчке администрације, која је објављена ове седмице, у Мексико ће бити протјерани сви илегални имигранти за које се утврди да су прешли границу без обзира на националност.

План је изазвао негодовање Мексиканаца.

Тилерсон је истакао да "двије снажне суверене земље" с времена на вријеме имају несугласице.

Амерички министар за унутрашњу безбједност Џон Кели, који је такође у Мексику, инсистирао је да неће бити "масовних депортација".

Кели се састао са предсједником Енриком Пењом Нијетом и члановима мексичке Владе поводом повишених тензија због нове имиграционе политике САД.

"Неће и понављам неће бити употријебљена војна снага у имиграционим операцијама. Бар половина новинара нека покуша да то пренесе исправно, јер се непрестано погрешно извјештава", рекао је Кели у обраћању новинарима у мексичкој пријестоници.

Кели је нагласио да неће бити масовних депортација.

"Све што радимо, биће учињено по закону и у складу са људским правима и правним системом САД. Увијек је то чињено уз блиску сарадњу са Владом Мексика", рекао је Кели.

Извор: Срна