latinica  ћирилица
24/02/2017 |  08:28 ⇒ 09:17 | Аутор: РТРС

Полубрат сјевернокорејског лидера убијен нервним гасом

Нервни агенс "ве икс" који се налази на листи УН оружја за масовно уништење, употријебљен је у убиству Ким Џонг Нама, полубрата сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна, на аеродрому у Куала Лумпуру, саопштила је данас малезијска полиција.

Ким Џонг Нам умро је 13. фебруара након што су га напале двије жене, које су му хемикалију размазале по лицу док се на аеродрому у Куала Лумпуру припремао да се укрца на лет ка Макауу.

Малезијска полиција истражује да ли је нервни агенс "ве икс" унесен у земљу или је на њеној територији направљен. За ову хемикалију сматра се да је најотровнији познати агенс.

"Стручњаци из Администрације за атомску енергију ће отићи на локацију и узети узорке како би утврдили да ли још има присуства агенса", рекао је шег полиције Халид Абу Бакар.

Није познато да ли "ве икс" садржи неке радиоактивне елементе.

Полиција је ухапсила двије жене, једну из Вијетнама а другу из Индонезије, уз сјевернокорејског држављанина. У току је потрага за још седам држављана Сјеверне Кореје у вези са овим случајем, укључујући дипломату из Амбасаде у Куала Лумпуру.

Извор: Срна