latinica  ћирилица
24/02/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Новић: Пропусти у тендеру за набавку пасошких књижица

Бивши министар цивилних послова БиХ Средоје Новић сматра да су пропусти у прошлом тендеру за набавку пасошких књижица у БиХ направљени да би посао добиле пожељне фирме.
Средоје Новић - Фото: 24 sata info
Средоје НовићФото: 24 sata info

"Поједини званичници Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ неколико пута су комуницирали са једним бројем фирми из иностранства које су тражиле укидање странице поликарбоната како би и оне могле да израђују пасоше", рекао је Новић за "Глас Српске".

Новић тврди да ће брзо доћи вријеме када ће морати да буде објелодањено ко је с ким комуницирао и ко је кога наговарао да се жали или не жали на тендеру.

"Све у вези са тендерима и набавком пасошких књижица постала је игра оних који нису на вријеме размишљали о томе да грађани 21. марта могу остати без пасоша", истакао је Новић.

Новић каже да је чињеница да је нова гарнитура власти на нивоу БиХ преузела ИДДЕЕА прије двије и по године и да су сви добро знали када истиче уговор са "Милбауером".

Он каже да су били ревносни и одговорни према грађанима, онда би било природно да су прије скоро двије године покренули питање избора добављача, те оцјењује да је овдје ријеч о потпуној неодговорности.

"Сви веома добро знају да тендери на којима могу учествовати међународне фирме трају веома дуго. То је морао да зна и нови директор ИДДЕЕА Едим Несими, јер је раније био ту као замјеник претходног директора", напоменуо је Новић.

Новић сматра да је бесмислено говорити како треба промијенити Закон о јавним набавкама зато што је неко имао посебне намјере или је био потпуно неспособан да распише тендер на вријеме.

"Овакав тендер је изузетно крупна и одговорна ствар и зато треба добро да размисле сви они који су у том ланцу одговорности", закључио је Новић, који је и предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа парламента БиХ.

Извор: Срна