latinica  ћирилица
24/02/2017 |  09:37 | Аутор: РТРС

Високе оцјене за Нацрт стратегије управљања отпадом

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да је Нацрт стратегије управљања отпадом за период 2017-2026. година врло високо оцијењен и да је добио неподијељену подршку посланика на посљедњем засједању Народне скупштине Српске.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је на јучерашњем састанку са шефом Канцеларије Свјетске банке за БиХ Татјаном Проскурјаковом навела да је сљедећи корак израда Плана управљања и стратешке процјене утицаја тог плана на животну средину, саопштено је данас из Министарства.

Она је додала да је ресорном министарству неопходна техничка подршка за израду тих докумената.

- С обзиром на досадашњу добру сарадњу, очекујемо да ће Свјетска банка, заједно са другим међународним партнерима, и овај пут помоћи да добијемо квалитетне и конкретне документе који ће омогућити да на најефикаснији начин управљамо отпадом и ријешимо заиста горући проблем са тим сегментом заштите животне средине - нагласила је Голићева.

Проскурјакова је нагласила да је изузетно задовољна сарадњом са Министарством, те да ће у наредном периоду предложити неколико опција за одрживо управљање отпадом, од којих би ресорно министарство и Влада изабрали ону која им највише одговара.

Она је навела да подржава став Голићеве да се за израду Плана управљања и стратешке процјене утицаја Плана на животну средину ангажују међународни експерти, најавивши да ће Свјетска банка, у складу са својим правилима и процедурама, пружити техничку подршку Министарству у рјешавању овог питања.

На састанку је разговарано и о проширењу пројекта - Енергетска ефикасност у БиХ.

Извор: СРНА