latinica  ћирилица
24/02/2017 |  09:40 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Љубић: Захтјев за ревизију донијела неформална група, а не институције

Предсједник Главног одбора Хрватског народног сабора Божо Љубић оцијенио је да је проблематично то што је захтјев за ревизију пресуде против Србије пореметио унутрашње односе у БиХ и пријети дестабилизацијом, не само БиХ него и регије.

Сам захтјев за ревизију пресуде против Србије је контроверзан, најприје правно процедурално, с обзиром да одлуку није донијела институција БиХ него једна неформална група предвођена дијелом бошњачког политичког вођства, рекао је Љубић за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Он је поставио питање да ли би се услови живота преосталих и повратак оних који то желе поправили ако би Србија била окривљена за геноцид или се подручје геноцида проширило изван Сребренице?

- Оно што опредјељује хрватску политику да се не придружи овом захтјеву дијела бошњачког вођства је то што је та одлука донесена једнострано и ванинституционално и што су упитне намјере бошњачке политике - нагласио је Љубић.

Он је додао да је потпуно лицемјерно тражити и очекивати санкције за Србију и српско политичко и војно руководство у БиХ и за Хрватску и хрватско политичко и војно руководство у БиХ.

Према његовим ријечима, настојања сада треба да буду усмјерена ка институционалним промјенама које које ће хармонизовати међунационалне односе у БиХ, а не ка продубљивању политичких сукоба.

- Конфликт је могућ у БиХ и то не само политички, што је трајно стање - рекао је Љубић и додао да жели вјеровати да се неће ићи ка сценарију оружаних сукоба.

Извор: СРНА