latinica  ћирилица
24/02/2017 |  10:41 | Аутор: РТРС

Њемачка: Турске власти тражиле од дјеце да снимају наставнике који критикују Ердогана

Турске власти затражиле су од просвјетних радника и родитеља на западу Њемачке да провјеравају рад наставника у школама и да пријаве евентуалне критике против предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.
Реџеп Тајип Еродан - Фото: Getty Images
Реџеп Тајип ЕроданФото: Getty Images

Њемачки дневник “Вестдојче алгемајне цајтунг“ пише да је турски Конзулат у покрајини Сјеверна Рајна-Вестфалија затражио од својих сународника да њихова дјеца снимају наставнике.

Према подацима Синдиката за образовање и науку /ГЕВ/, на састанцима у Диселдорфу, Есену, Келну и Мунстеру у јануару, на којима су били присутни имами, родитељи и наставници речено је да треба пријављивати било какве критике према турској Влади ако их чују у школама.

“Из више различитих извора смо чули да је људима речено да сваку критику према Турској пријављују Конзулату, који је чак охрабривао родитеље да дјеци кажу да снимају наставнике и да доказе достављају турским властима“, каже портпарол ГЕВ-а Себастијан Кребс.

Кребс је истакао да су у Диселдорфу наставници демонстративно одбили да послушају захтјев да шпијунирају сопствене школе.

Извор: Срна