latinica  ћирилица
24/02/2017 |  11:30 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Будимпешта званично одустала од ОИ; Орбан: Убијен стари сан!

Будимпешта је одустала од кандидатуре за Олимпијске игре 2024. године, потврдио је данас Виктор Орбан, предсjедник Владе Мађарске.
Виктор Орбан - Фото: AP
Виктор ОрбанФото: AP

"Убијен је један стари сан". Тако је објаснио одустајање Будимпеште од кандидатуре за Љетње Олимпијске игре 2024. године, Виктор Орбан, предсејдник Владе Мађарске, гостујући на националном Кошут радију.

"Након консултација са више надлежних тијела, одлучили смо да спасимо Мађарску од срамоте и озбиљног понижења и повучемо кандидатуру", рекао је Орбан.

Он је нагласио организацију "Моментум" која је скупила 266.000 гласова бирача да се организује референдум о одржавању Олимпијаде, заправо не интересују Олимпијске игре, већ политика блиска социјалистима.

"Референдум је ствар Мађарске, али Олимпијске игре се не добијају у Мађарској. Да бисмо добили Олимпијске игре треба нам јединство, а не већина. Зато нема референдума у Паризу и Лос Анђелесу. Нема примјера у историји Олимпијских игара да је одржаван референдум о њима. Па кад се о томе расправљамо у Мађарској, ко ће гласати за нас? Ово је велика срамота", истакао је мађарски премијер.

Извор: РТС