latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:19 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица: Усвојен Нацрт буџета за 2017. годину (ВИДЕО)

Одборници Скупштине општине Козарска Дубица усвојили су Нацрт буџета за 2017. годину који износи девет и по милиона марака.
Скупштина општине Козарска Дубица - Фото: РТРС
Скупштина општине Козарска ДубицаФото: РТРС

Већина одборника сагласила се да би овогодишњи буџет требало истовремено да буде санациони и инвестициони. Овај Нацрт буџета није добио подршку опозиције.

Овогодишњи буџет општине Козарска Дубица, који према Нацрту износи девет и по милиона марака, за 200.000 марака је мањи у односу на прошлогодишњи. Клуб одборника СНСД-а подржао је Нацрт буџета и залаже се за смањење трошкова, гдје год је то могуће.

"Прво смо ми одборници одрекли се својих накнада за пола, наша одборничка накнада је била 400 марака, сад је 200. Исто тако наши функционери су сами себи смањили плате", рекао је одборник СНСД-а Јовица Шуман.

"Овај буџет је и санациони, а ми ћемо се потрудити у сарадњи са начелником да буде и инвестициони. Оно што нам је у циљу јесте да запослимо што више радника и да наравно нашу полсовну зону да промовишемо што је могуће више", нагласио је предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Драган Јаћимовић.

Клуб одборника СДС-а није подржао Нацрт овогодишњег буџета. Тврде, буџет би требало да буде искуљчиво санациони, без нових задужења због презадужености општине.

"Дигла се велика халабука око смањења одборничких плата, али су укинуте плате социјалним категоријама. Слажемо се да укидање одборничких накнада многи значи. Сматрамо да мјесто замјеника предсједника Скупштине и предсједник Скупштине треба да буде волонтерско", изјавио је одборник СДС-а, Владимир Марин.

Укупна задужења општине Козарска Дубица , по основу кредита и према добљавачима, износе 27 милиона марака. Разматрана је и реконструкција постојећих кредита.

"Циљ ове емисије обавеза је у томе да се скине каматна стопа која је сада прилично висока са 7 одсто, да се развуче на 12 година и да остане иста мјесечна транша коју је до сада општина плаћала, а да могу затворити постојеће обавезе, јер постоји реална опасност од урушавања буџета због тога што су пристигле тужбе и постоји опаснот од блокаде овог буџета", рекао је начелник општине Козаркса Дубица Раденко Рељић.

На дубичкој скупштини, између осталог, разматрано је и стање јавне безбједности, Информација о раду Правобранилаштва за прошлу годину и овогодишњи Програм рада Цивилне заштите.