latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:53 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Влада дистрикта Брчко усвојила Нацрт буџета (ВИДЕО)

Влада дистрикта Брчко на ванредној сједници, усвојила је Нацрт буџета за 2017. у износу од 192 милиона марака.
Влада дистрикта Брчко - Фото: РТРС
Влада дистрикта БрчкоФото: РТРС

Од овог износа на плате би отишло 74, а на грантове 73 милиона марака. Градоначелник Синиша Милић, предлаже уштеде, у корист увећања капиталних улагања.

Да су уштеде неопходне кажу и грађани дистрикта Брчко. Истичу да је у претходних 16 година потрошено 3,5 милјарде марака, а да су ефекти изостали.

И у Синдикату дистрикта, одавно упозорваају на дисбаланс приходовне и расходовне стране Буџета дистрикта Брчко.

 "Да се равнотежа направи, али да та равнотежа буде праведна, да се што више у привреду уложи да се људи запошљавају и да нам тенденција буде запошљвање у привреди а не помама и појава је да сви лете у јавни сеттор и јавна предузећа" истакао је Илија Калајџић из Синдиката дистрикта Брчко.

 

Усвјањем нацрта Буџета дистиркта за 2017-у, Влада је покренула детаљну анализу, прихода и бруто плата, на које из Буџета издваја 74 милиона марака, као и материјалних трошкова од 32 и грантови од 73 милиона марака.

"Сигуран сам да ћемо на тим позицијама, наћи неких 20-ак милиона марка које ћемо усмјерити у ту, како сте их ви назвали развојну, компоменту, и кроз капитална улагања и кроз неке друге расходе, које имају, такав картактер", нагласио је градоначелник дистрикта Брчко Синиша Милић.

Очекивања су да ће Скупштин а дистиркта Брчко усвојити буџет најкасније у априлу. А до тада ће се институције Дистиркта функционисати на основу Одлуке о привременом финансирању.