latinica  ћирилица
24/02/2017 |  16:07 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Напредак Српске у провођењу одлука Европског суда за људска права

Агент Савјета министра БиХ пред Европским судом за људска права Белма Скалоњић изразила је на данашњем састанку са представницима институција Републике Српске у Бањалуци задовољство досадашњом сарадњом у провођењу пресуда Европског суда за људска права, саопштено је из Министарства финансија Српске.
Бањалука: Радуљ - Скалоњић - Фото: СРНА
Бањалука: Радуљ - СкалоњићФото: СРНА

Изразивши задовољство досадашњом сарадњом са Министарством финансија Републике Српске и активностима које су реализоване, Скалоњићева је констатовала да је Република Српска постигла значајан напредак у провођењу одлука Европског суда за људска права.

Она је посебно похвалила резултате у предметима који се односе на унутрашњи дуг Републике Српске, односно ратну штету у случају Чолић и Ђурић против БиХ и опште обавезе Буџета Републике Српске у случају Момић и Милинковић против БиХ.

"Комитет министара Савјета Европе је припремио Одлуку којом изражава велико задовољство због измјене Плана исплата ратне штете којом је скраћен рок са 20 на 13 година за извршавање пресуда и проведене остале захтијеване мјере", навела је Скалоњићева и додала да ће по усвајању ове одлуке у што краћем року институцијама Републике Српске доставити њен превод.

Она је навела да је већ усвојена Резолуција у предметима који се односе на опште обавезе буџета које чине унутрашњи дуг Републике Српске.

То су предмети Момић и Милинковић, гдје је Резолуцијом затворен надзор над извршавањем, с обзиром на то да је Комитет оцијенио да је Планом исплата обезбјеђено извршење општих обавеза у складу са Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, истиче се у саопштењу.

Скалоњићева и њен замјеник Сандра Малешић разговарали су са представницима Министарства финансија, Министарства правде и Министарства здравља и социјалне заштите и вршиоцем дужности правног представника Српске Слободаном Радуљем о досадашњим активностима у провођењу пресуда Европског суда, као и о наставку сарадње.

На састанку у Бањалуци разговарано је и о предметима који се активно воде пред Европским судом за људска права и онима који су у фази провођења пресуда, над којима Комитет министара Савјета Европе врши редован надзор.

Извор: СРНА