latinica  ћирилица
24/02/2017 |  17:27 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Слијепа дјевојка из Добоја савладала технику грнчарства (ВИДЕО)

Наташа Арсеновић из Добоја, слијепа 18-годишња дјевојка, прва је у умјетничком свијету савладала технику грнчарства. У умјетничкој радионици академског вајара Драге Хандановића Наташа чини чуда.
Наташа Арсеновић - Фото: РТРС
Наташа АрсеновићФото: РТРС

Њен учитељ каже да до сада није наишао на податак да је слијепа особа савладала ову технику.
 
Једноставно, лако,као да је уз грнчарско коло одрастала.Такав је утисак када Наташа сједне и започне свој умјетнички перформанс.

Ситним ручицама од комада глине направи шта пожели. Што не може да види осјети додиром, а као спој тога настају права умјетничка дјела.

"Прво што сама себе онако изненадим кад видим да ниједна моја форма коју сам направила није иста, не могу направити исто никако, сваки пут нешто ново се деси, неки покрет, нешто што би измијенило сваку моју посуду", истакла је
Да је Наташа талентована за грнчарство препознало је искусно око добојског вајара Драге Хандановића.

"Наташа ради на грнчарском колу, колико сам информисан и колеге сам питао на међународним симпозијумима не постоји у свијету особа која ради на грнчарском колу, што је мени велика радост", наглашава вајар Драго Хандановић

Наташа се школује у Дервенти у Заводу за слијепа и слабовида лица . Планира да постане физиотерапут, али не одриче се ни умјетничког рада.

"Да, ја бих вољела када бих могла и једно и друго, сањам о неком кутку самостално да стварам па се надам да че то и остати, не бих вољела да угасим тај свој таленат", додаје Арсеновић.



И чика Драго, како зове познатог добојског вајара Драгу Хандановића сво своје знање усмјерава на талентоване младе људе

"Талентована је јако. Дјевојчица која има неко искуство не знам одакле, није она само керамичар, она је свестрана. Она је музичар и пише и скија и санка се што је обично ријеткост да сретнемо такву особу", истакао је Хандановић.

Наташа није рођена слијепа. Вид је изгубила у деветој години. Да упркос хендикепу израсте у стабилну и чврсту особу највише се брине породица, а увијек уз њу је мајка Споменка, као најјача подршка.