latinica  ћирилица
24/02/2017 |  17:39 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Јавни вртићи: Критика радне верзије Правилника (ВИДЕО)

Хиљаде малишана у Српској чека мјесто у неком од јавних вртића. У Бањалуци, на тој листи је више од 2 хиљаде 100 имена.
Правилник у области предшколског школовања - Фото: РТРС
Правилник у области предшколског школовањаФото: РТРС

Али умјесто смањења листе, нови Правилник из ове области не само да не би ријешио проблем, него би га и додатно продубио.

Члан 21. радне верзије  Правилника знатно би могао продужити листу.

"У складу са савременом педагошком праксом и најбољим интересом дјетета оптимални капацитет објекта једне организационе јединице установе је 75 до 100 дјеце.  Установа у свом саставу може имати максимално 10 организационих јединица."

Само у бањалучком Колибрију тренутно је око 220 дјеце. Око 500 њих још увијек чека на вртић. Усвоји ли се нови правилник који каже да је максималан број дјеце у вртићу између 75 и 100 не само да ће листа бити дужа, него ће дио дјеце из вртића морати да изађе.

Усвоји ли се радна верзија правилника само у Бањалуци вртић би морало напустити 700 дјеце, па је и градоначелник Игор Радојичић подржао Центар у намјери да се спорни члан избаци. Ко ће бити тај који ће дјеци ускратити право гарантовано законом није толико прецизно дефинисано.

“Не знам ко би био тај. Вјероватно директор установе, а ја дефинитивно нисам спремна на то. Мислим да свако дијете има равноправан статус, ни једно не смије да се дискриминише и свако има право на предшколско васпитање и образовање", истакла је директорка Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Јелена Куртиновић.

Из ресорног министарства објашњавају – 100 дјеце по вртићу није максималан број, Правилник је још увијек у изради и све критике биће разматране.

"Оптималан број није обавезујући. Ми стандардима прописујемо оно ђто је најбоље, онако како треба. А да ли ће се та одредба примјењивати видјећемо. У Бањалуци се у обзир може узети максималан број", каже начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министартсву просвјете и културе Наташа Цвијановић.

А он није дефинисан Правилником, који тврде у министарству има прије свега племенит циљ. Садашњи вртићи подсјећају на комбинате каже Перо Спасојевић, а све примједбе на правилник су посљедица неразумијевања "постиндустријске епохе вртића".

"По мом дубоком увјерењу ово рјешење да буду мали вртићи, четири радне групе до 100 дјеце је најбоље рјешење јер је оно најчешће у свијету", изјавио је члан радне групе за израду Правилника проф. др Перо Спасојевић. 

Није члан 21. једини проблем правилника. У Центру за предшколско васпитање и образовање тврде, примјена новог правилника поред наведених проблема значајно би повећала трошкове Центра. Ипак у Министарству кажу, Правилник је савремен и свеобухватан, али је истовремено и флексибилан, а када се у наредних мјесец дана усвоји установе ће имати довољно времена да му се прилагоде.