latinica  ћирилица
24/02/2017 |  17:44 | Аутор: РТРС

ХНС предложио модел за избор чланова Предсједништва БиХ и Дома народа ФБиХ

Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић рекао је данас да је Хрватски народни сабор /ХНС/ усвојио коначне приједлоге измјена изборног законодавства када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ, делегата у Дом народа ФБиХ и за град Мостар.
Човић на засједању ХНС-а - Фото: СРНА
Човић на засједању ХНС-аФото: СРНА

Он је након сједнице ХНС-а у Мостару новинарима рекао да су усвојене и смјернице за вођење преговора са свим парламентарним странкама.

"Пошто је у оваквим политичким условима тешко промијенити Устав, предложени су модели у оквиру уставног оквира, а да се покуша провести одлука Уставног суда када је у питању конститутивност народа", додаје Човић.

Човић је рекао да је о избору чланова Предсједништва БиХ, према њиховом приједлогу, ФБиХ једна изборна јединица унутар које се дефинишу изборна подручја А, Б и Ц.

"У изборно подручје А се убрајају све општине у којима према подацима са пописа становништва 2013. живи двије трећине или више бошњачког народа, у подручје Б се убрајају општине са двије трећине или више хрватског народа, а све остале се убрајају у изборно подручје Ц", рекао је Човић.

За бошњачког члана Предсједништва БиХ био би изабран кандидат који је међу бошњачким кандидатима освојио највећи број гласова у подручју "А плус Ц", а за хрватског члана Предсједништва БиХ онај који је међу хрватским кандидатима освојио највећи број гласова у подручју "Б плус Ц".

Човић је рекао да је ХНС за Дом народа ФБиХ дефинисао два модела, при чему оба иду у смјеру да се по 17 представника бирају у клубове сва три народа, те седам осталих попуне на начин да буде проведена одлука Уставног суда БиХ.

Он је нагласио да се дефинисани модели темеље на попису из 2013. и да клубови морају бити одраз заступљености народа у неком кантону, односно ако у неком кантону нема представника једног народа онда не постоји обавеза да тај народ буде заступљен из тог кантона.

Овај модел Човић је назвао електорским, те је појаснио како би се могло поуздано изабрати по 17 представника сваког народа, односно не би било празнина као сада, а с друге стране би се избјегао страх да ће један народ другом бирати представнике у клубове народа лажним представљањем или изборним инжењерингом.

Извор: СРНА