latinica  ћирилица
24/02/2017 |  19:15 ⇒ 25/02/2017 | 09:23 | Аутор: РТРС

Нови спор Града Бањалука за своју имовину (ВИДЕО)

Бањалука се поново бори за своју имовину. Све је почело огласом о продаји у дневним новинама. Градоначелник упозорава Окружни привредни суд да се граду покушава отети атрактивно земљиште у близини бањалучког Велесајма, а савјесне купце да се на оглас не одазивају.
Бањалучки велесајам - Фото: РТРС
Бањалучки велесајамФото: РТРС

Из Геодетске управе саопштено је да ће директор Милош Комљеновић формирати комисију, која је обавити надзор у овом предмету.

Вриједност имовине 104 хиљаде марака, лицитација 24. марта - земљиште на једној од најатрактивнијих локација, које је тврди први човјек Бањалуке власништво града, понуђено је на продају у дневним новинама.

"То је у новинама објављено, одређение локација за које ми тврдимо да су градска земља. Овом приликом могу само да упозорим савјесне купце да се не упуштају у такав посао", нагласио је градоначелник Бањалуке Игор Радојчић.

Преко спорне парцеле би, по регулационом плану, требало да прође саобраћајница. То значи да би град у случају продаје двоструко изгубио – најприје би остао без свог земљишта, а послије био принуђен да га купује. За разлику од Радојичића прњаворски бизнисмен Петар Душанић, који је земљиште купио 2002. године каже, све је урађено легално, у складу са законом и на основу расписаног конкурса.

"Немогуће је да држава нешто може продати па након тога може поново тражити да је то њено. Зачуђују ме такви поступци, али сам заговорник тога да град Бањалука остави право над својом имовином, али тамо гдје има основа, а тамо гдје нема мислим да је то бесмислено". сматра Душанић.

Уз то, над цјелокупном имовином, тврди Душанић, уписане су хипотеке на невраћена финансијска средства. До градоначелника, каже Душанић, долазе погрешне информације, а земљиште је, истиче, било предмет приватизације.

"Ми тврдимо да није било предмет приватизације, да није ни у вези са фамозним чланом 88а Закона о приватизацији и да ми као правни сљедбеник треба да упишемо власништво над тим честицама", додао је Радојчић.

Није земљиште поред Велесајма једина спорна локација у Бањалуци. Град води битку и за стару аутобуску станицу, још једну од најатрактивнијих локација у граду. Проблем је и земљиште Пољопривредне школе и Радничког универзитета. Град је само у овој години покренуо неколико процеса за враћање градске имовине.