latinica  ћирилица
24/02/2017 |  19:21 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Отворен ФИС куп "Јахорина 2017"

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић отворила је вечерас на Јахорини међународно скијашко такмичење у алпским дисциплинама ФИС куп "Јахорина 2017", које је окупило више од 60 такмичара из 15 земаља.
Јахорина - Давидовић - отворен ФИС куп Јахорина 2017 - Фото: СРНА
Јахорина - Давидовић - отворен ФИС куп Јахорина 2017Фото: СРНА

"Ријеч је о веома важном такмичењу које се налази и у календару Свјетске скијашке федерације /ФИС/. Овакве манифестације су значајне јер се кроз њих унапређују зимски спортови и зимски туризам на Јахорини и у цијелој Републици Српској", истакла је Давидовићева.

Она је додала да је Министарство породице, омладине и спорта, због значаја ФИС купа "Јахорина", ово такмичење уврстило у календар манифестација од посебног значаја за Републику Српску.

"Наше министарство и ове године помогло је организацију овог такмичења са 25.000 КМ, а подразумијева се да ћемо и у будућности бити подршка ФИС купу `Јахорина`", рекла је Давидовићева.

Она је похвалила и техничког организатора такмичења Скијашко-планинарско друштво "Јахорина" које је са своје стране учинило све да услови за скијање буду добри.

Директор такмичења Владимир Лучић рекао је да је у плану да се у склопу овог такмичења организује слалом и велеслалом, што ће показати да се на Јахорини успјешно могу организовати и велика такмичења.

"Јутрос смо обишли стазе и закључили да су добро припремљене. Вечерас очекујемо и веће падавине. Према прогнозама, очекује се и до пола метра снијега, тако да сутра очекујемо оптималне услове за скијање", истакао је Лучић.

Технички делегат такмичења Матијаж Врецл рекао је да је он дошао испред Међународног скијашког савеза да надгледа трке и да је убијеђен да ће овај ФИС куп "Јахорина", као и сви до сада проћи без икаквих проблема.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су Паљани и Пале постали препознатљиви када су у питању зимски туризам и зимски спортови, и да се нада да ће Пале и Република Српска и из овог такмичења добити неке нове скијашке асове.

Директор Олимпијског центра Горан Брчкаловић нагласио је да је Олимпијски центар увијек спреман да помогне организацији свих спортских манифестација и да ће радници учинити све да би и овај ФИС куп "Јахорина" имао све потребне услове.

На овогодишњем ФИС куп "Јахорина 2017" 25. и 26. фебруара учествоваће такмичари из Србије, Грчке, Румуније, Мађарске, Луксембурга, Швајцарске, Словачке, Хрватске, Данске, Црне Горе, Аустрије, Чешке, Турске, Словеније и БиХ.

Извор: СРНА