latinica  ћирилица
24/02/2017 |  21:04 ⇒ 25/02/2017 | 01:34 | Аутор: РТРС

Парси за РТРС: Односи САД и Ирана све гори, на тесту и нуклеарни споразум (ВИДЕО)

"Односи између САД-а и Ирана иду ка војној конфротацији", изјавио је за РТРС Трита Парси, директор Националног иранско-америчког савјета из Вашингтона, најутицајније иранске лобистичке куће у Америци.
Трита Парси - Фото: РТРС
Трита ПарсиФото: РТРС

Парси је гостујући у емисији Протокол на РТРС, рекао да је то логичан закључак из онога што администрација америчког предсједника Доналда Трампа тренутно ради.

"Не кажем да је то њихова жеља, али ако наставе овим путем доћи ће до војне конфронтације, без обзира на то да ли је желе или не", каже Парси.

Он је истакао бојазан да америчко-ирански нуклеарни споразум неће преживјети, осим ако Трампова администрација не постане озбиљнија у настојањима да га сачува.

Парси истиче да је амерички предсједник 'најмање битан играч' у стратегија према Ирану и да он не учествује у њеној изради и доношењу одлука, те да постоје два правца дјеловања.

"Са једне стране имате људе који су из војске и који су провели много времена у Ираку и Авганистану и на оба та мјеста често су се сукобљавали с припадницима Иранске револуционарне гарде и курдским снагама. Они имају дубок анимозитет према курдским снагама", каже Парси и додаје да је друга димензија више стратешка, а то је вјера да Сједињене Државе морају да буду доминантне на Блиском истоку.

 

РТРС: Након историјског споразума 2015. године између Сједињених Држава и Ирана, посљедњих мјесеци, након избора Доналда Трампа за предсједника, стање је све горе. Нове санкције, забрана путовања, између осталога. Да ли сте изненађени оваквим приступом нове администрације?

ПАРСИ: Нисам толико изненађен приступом колико њиховом неспособношћу. Изненађен сам што се показало да су толико неспособни да спроводе политику. С обзиром на то да је Трамп био, релативно успјешан бизнисмен, могло се очекивати да буде много ефикаснији него што јесте. Умјесто тога видимо драматичне идеолошке разлике унутар његовог тима. И огроман недостатак повјерења у људе који су дио његовог спољног окружења. Резултат тога је да већину времена проведу свађајући се, умјесто што покушавају да склопе адекватне политике.


РТРС: Шта мислите која је Трампова стратегија према Ирану? Ако уопште постоји?

ПАРСИ: Мислим да је Трамп најмање битан играч у стратегија према Ирану. Стратегија долази од других људи и Трамп се само упознаје с њом, али не учествује у њеној изради и доношењу одлука. И мислим да то долази из два правца. Са једне стране имате људе који су из војске и који су провели много времена у Ираку и Авганистану и на оба та мјеста често су се сукобљавали с припадницима Иранске револуционарне гарде и курдским снагама. Они имају дубок анимозитет према курдским снагама. И у највећој мјери, умјесто да имају стратешке циљеве, руководе се жељом за осветом против Курда. Вјерују да обје Бушове адмиистрације и Обамина администрација нису биле довољно оштре према Иранцима и они желе да буду оштри. С којом сврхом, шта је крајњи циљ и како је он повезан са другим глобалним циљевима Сједињених Држава, никада нису успјели да ми објасне. Али жеља за осветом је веома јасна. Постоји и друга димензија која је више стратешка, а то је вјера да Сједињене Државе морају да буду доминантне на Блиском истоку. Да приступ Обамине администрације и смањење присуства на Блиском истоку нису били добри и да Сједињене Државе морају да јачају свој утицај и моћ тамо. Ако вам је доминација циљ онда вам је Иран непријатељ јер Иран доводи у питање америчку доминацију. Али ћете зажмирити на све катастрофе које изазивају Саудијци и на сав терор који вехабије спроводе, јер на крају дана, Саудијци подржавају америчку доминацију. И мислим да то јасно видимо. Постоји врло јасна наклоност према Саудијској Арабији у Трамповој администрацији и снажан анимозитет према Ирану. И мислим да то објашњава оно што сам малоприје рекао о тежњи за доминацијом, јер ако је Трамповој администрацији стало до борбе против тероризма били би знатно оштрији према Саудијцима, имајући на уму шта они раде. Умјесто тога, они допуштају да Саудијци раде шта год желе.


РТРС: Према тврдњама Трмпа, разлог за увођење забране путовања је безбједност Сједињених Држава. Претходна америчка администрација је јавно оптужила Саудијску Арабију да је зажмирила на отворено финансирање терористичких организација. Зашто и они нису обухваћени забраном?

ПАРСИ: Враћам се на оно што сам рекао, мислим да са стратешког аспекта постоји дугогодишња позиција америчке владе да зажмире на оно што Саудијци раде док год Саудијци подржавају америчке дугорочне циљеве у региону, односно доминацију. Мислим да код Трампа видимо и пословну страну. Пословне везе које има у Сједињеним Државама и које одбрамбена индустрија има сa Саудијцима воде их до тога да зажмире на оно што Саудијци раде. Да је овдје ријеч о националној безбједности, а ја мислим да није, забрана би изгледала драматично другачије од овога како данас изгледа. Овдје је ријеч о нечему потпуно другом. Овдје је ријеч о томе да постоје елементи у Трамповој администрацији који желе да постоји забрана за муслимане, који желе да смање муслиманску популацију у Сједињеним Државама. Не могу да нападају Саудијце и Египћане због односа које имају с њима, али могу нападати Сомалију, Судан, Иран, јер су то земље с којима немају везе.


РТРС: Мислите ли да ће америчко-ирански нуклеарни споразум преживјети?

ПАРСИ: Мислим да ће споразум тешко преживјети, осим ако администрација господина Трампа не постане озбиљнија у настојањима да га сачува. Тренутно не раде ништа да би га сачували, а као резултат тога ово није споразум који може да преживи сам. Потребна му је стална пажња и потребно је да ресурси стално буду усмјерени према њему да би преживио. А Трампова администрација не ради ништа. Мислим да ће Европа бити веома значајна, јер ако Трампова администрација наруши споразум, одустане од њега, он и даље може да преживи у другачијој форми ако Европљани одлуче да ће се они придржавати споразума. Да ће се они побринути да њихове компаније послују са Ираном и да не допусте да те компаније почну да напуштају иранско тржиште због пријетњи америчким санкцијама. У том случају, мислим да споразум може да преживи, али за то је потребно јединство у Еворпи, али и велика политичка храброст.


РТРС:
Како видите будуће односе Сједињених Држава и Ирана?

ПАРСИ: Ако не дође до промјене, мислим да видимо нагињање ка војној конфронтацији. То је логичан закључак из онога што Трампова администрација тренутно ради. Не кажем да је то њихова жеља, али ако наставе овим путем доћи ће до војне конфронтације, без обзира на то да ли је желе или не.


РТРС: Утицајни „Бруклингс институт“ је 2009. године направио сценарио у којем долази до сукоба између САД и Ирана. Данас у Конгресу имамо резолуцију, којом би се америчком предсједнику одобрило да користи војску, ако је неопходно, да би спријечио Иран да се домогне нуклеарног оружја. Да ли је рат заиста озбиљна пријетња?

ПАРСИ: Мислим да је рат озбиљна пријетња, не мислим да је непосредна, али смјер који је Трампова администрација одабрала на крају ће довести до рата, ако не промијене правац. Нема сценарија у којем Сједињене Државе и Иран могу да поднесу ову врсту тензија које је изазвала Трампова администрација, а да то у једном тренутку не доведе до војне конфронтације. Дакле, потребна је промјена како би се избјегао рат, али за сада не видимо много жеље за промјеном из Трампове администрације.