latinica  ћирилица
24/02/2017 |  21:47 | Аутор: РТРС

Ђокић: Међународни званичници треба да осуде поступак Изетбеговића

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је Срни да је јако забрињавајући врло пасиван или благ облик реакције међународних званичника у БиХ на веома озбиљну политичку кризу коју је непотребно изазвао Бакир Изетбеговић и његова странка СДА.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"То што они говоре да треба да буде мирно и стабилно није довољно, они су требали јасно да кажу да осуђују неуставан поступак Изетбеговића, да осуђују било кога ко једнострано, узурпирајући институције, покреће одређене процесе", рекао је Ђокић.

Он подсјећа да се у Предсједништву БиХ ради на принципу консензуса, посебно по оваквим питањима.

"Зато је ово тежак тренутак и Република Српска ће на ово морати да одговори, морамо бити истрајни и упорни. Изетбеговићу треба криза, он жели да врати пажњу међународне заједнице на БиХ, да је проблематизује и они вјероватно очекују да реакција Републике Српске буде ружна, желе и покушаће да нас у неком времену оптуже да смо ми узрочници поремећених односа у БиХ", упозорио је Ђокић.

Према његовој оцјени, добри односи у БиХ су дефинитивно нестали и постали поремећени и остаће тако поремећени све док Изетбеговић не повуче корак.

"Као што је нелегално повукао овај корак, исто тако може сада да захтијева да се све врати назад у институције система. То је једини начин да се вратимо нормализацији односа у БиХ и нормализацији рада институција у БиХ. У противном, мислим да се налазимо на прагу дубоке кризе", рекао је Ђокић.

Лидер социјалиста каже да га брине осјећај подијељености и страха који се великом брзином развија у људима који живе у БиХ.

"Веома озбиљну политичку кризу је непотребно изазвао Изетбеговић и његова странка СДА, та криза ће имати веома сложене и дугорочно несагледиве последице по живот у БиХ и односе у њој", истиче Ђокић.

Он каже да су Изетбеговић и СДА са тим политичким авантуризмом дефинитивно узбуркали страсти у БиХ, и вратили је далеко уназад, у прошлост и вријеме непријатне тензије у којем су људи живјели са осјећањем дубоке подијељености.

"Нажалост, Изетбеговић је са овим што је сада учинио поново произвео дубоке подјеле у БиХ", указао је Ђокић и додао да је Изетбеговић то учинио из више разлога, а један од њих је да му мањка ауторитета у властитој партији и у властитом народу.

Извор: СРНА