latinica  ћирилица
24/02/2017 |  21:56 | Аутор: РТРС

Македонија: Протест омладине и проглас Груевског

Око хиљаду млађих грађана, на позив македонског патриотског удружења "Тврдокорни", протестовали су вечерас због покушаја политичара да "подијеле" Македонију и уведу још један званични језик - албански.

Учесници вечерашњег марша "Завјет за Македонију" истакли су да платформа Албанаца није у циљу побољшања њихових права и затражили су од политичара да одбаце документ који су потписале албанске странке.

Портпарол удружења "Тврдокорни" Драган Угриновски изјавио је новинарима да њихово удружење постоји мјесец дана и да на миран начин желе да покажу да нису задовољни оним што политичари договарају за Македонију.

Демонстранти су пјевали патриотске пјесме и скандирали "Нећу три, нећу два, један језик желим ја". Протест је завршен полагањем цвијећа испред споменика погинулим борцима из 2001. године.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски упутио је вечерас општинским одборима странке у градовима Македоније проглас у коме траже да стану у одбрану националних интереса Македоније.

На друштвеним мрежама и медијима круже фотографије на којима се види како се испред општинских одобра окупљају чланови и симпатизери ВМРО-ДПМНЕ.

У прогласу, који ВМРО-ДПМНЕ за сада није објавио јавно, чланови и симпатизери странке позивају се на окупљање уколико лидер СДСМ Зоран Заев формира Владу, јавили су македонски медији.

Протест, као и проглас Груевског, услиједили су након информације да су странке СДСМ из македонског и ДУИ из албанског политичког корпуса близу постизања договора о формирању владе. Владу подржавају још двије албанске странке - БЕСА и Алијанса за Албанце.

ВМРО-ДПМНЕ противи се увођењу албанског као другог званичног језика у Македонији, како то траже Албанци, који су након пријевремених парламентарних избора 11. децембра и консултација у Тирани и Приштини усвојили платформу за учешће у новој влади.

Заев је изјавио јуче да очекује да нова влада буде формирана у марту, будући да је његова странка постигла договор о свим кључним питањима са албанским странкама.

Портпарол ДУИ Бујар Османи изјавио је вечерас да ће та странка коначну одлуку да потписима подржи формирање владе заједно са СДСМ донијети у понедјељак.

Иако су избори одржани почетком децембра, Влада још није формирана, будући да лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, чија је странка освојила највише мандата, није успио да обезбиједи парламентарну већину.

Након што је Груевски вратио мандат, предсједник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је да ће мандат повјерити странци која обезбиједи потписе 61 посланика.

СДСМ и ДУИ већ трећу недјељу интензивно преговарају о евентуалној заједничкој основи за формирање владе.

На ванредним изборима ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 мандат, СДСМ 49, ДУИ 10, албанска странка Беса пет, Алијанса за Албанце три и Демократска партија Албанаца два посланичка мјеста.

Извор: СРНА