latinica  ћирилица
25/02/2017 |  14:09 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Заједничка сједница влада Српске и ФБиХ 9. марта у Бањалуци (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да ће заједничка сједница Владе Српске и Владе Федерације БиХ бити одржана 9. марта у Бањалуци.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да ће неке од тема заједничког састанка бити питања изградње ауто-пута Београд-Сарајево, усклађивање прописа и цијели низ других ствари.

Она је навела да су у плану и разговори како ентитети могу заједнички да допринесу повећању привредне активности, запослености и слично.

- Мислим да то јесте наш заједнички задатак и сигурна сам да ћемо ту изаћи са цијелим низом добрих мјера или закључака - рекла је премијер Српске.

Она је додала да не вјерује да ће се на састанку бавити питањем акциза, јер је Српска свој став рекла у смислу да је захтјев о томе формулисан и ушао као такав у Писмо намјере и Реформску агенду.

- Остаје да се Закон о акцизама изврши и не видим зашто бисмо о томе сад требали да причамо. Нисам заговорник тога да се на сваком састанку милион пута отвара иста тема ако смо се једном договорили - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да трају застоји када је ријеч о неколико закона у Федерацији БиХ, те да је ту и обавеза у вези са акцизама на нивоу БиХ.

- Мислим да има још једна неизвршена обавеза која се односи на одлуке у вези са бројем људи у административним службама на нивоу БиХ и које ће свакако Савјет министара морати да дефинише - навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су поменуте обавезе, када је ријеч о Српској, у децембру биле извршене.

Политички инструменти за одбацивање тужбе и у институцијама Српске

Премијерка Српске рекла је данас да се главни механизми у вези са евентуалним одбацивањем ревизије пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу налазе на нивоу БиХ, али исто тако "сви политички инструменти су и у институцијама Српске".

Цвијановићева је рекла да се то превасходно односи на Народну скупштину Српске која би требало да утврди план понашања и да задужења другим институцијама и Влади.

- Мислим да сви треба заједно да се ставимо у службу, да то не буде прича једне политичке партије и институције, већ да се дефинише заједничка платформа и мислим да ту можемо заједно доста урадити - навела је Цвијановићева.

Она је истакла да подржава то што је Уједињена Српска формирала правни тим који ће помоћи институцијама Републике Српске и Србије да ревизија пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу буде одбачена.

Посљедње политичке акције проузроковале велике економске посљедице

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић рекла је да су посљедње политичке акције /у БиХ/ проузроковале и велике економске посљедице.

- Имамо дефинисан план поступања и у ситуацији у којој немамо Писмо намјере, односно да знамо начин из којих извора ћемо усаглашавати одређене обавезе - рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да Српска није превише задужена, "иако је то омиљена тема разних опозиционара".

- Ми смо и прошле године, упркос тешким временима, успјели да вратимо 215 милиона КМ више него што смо повукли - вратили смо 634 милиона, а повукли 419 чиме смо показали капацитет система и функционисања Буџета - рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да ће проблем неизмирених обавеза бити рјешаван у наредном периоду.

- Направили смо неколико аранжмана и чекамо одговор синдиката када је у питању споразум о измирењу обавеза по питању накнада. Што се тиче плата, ту није било кашњења, застоја и проблема, као и са пензијама - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је недавно разговарала са представницима синдиката да се у једнаким ратама измири заостали дуг, уз све текуће обавезе, те да је било разумијевања од неких синдиката.

Она је истакла да је опредјељење Владе Републике Српске борба за свако радно мјесто и да се сачувају постојећа.

- Чињеница је да је данас смањен број незапослених за 30.000 у односу на 2013. годину када смо снажно осјећали економску кризу и знам да је то било једно алармантно стање када сам прије четири године преузимала Владу - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је 2016. у односу на 2015. годину порасла запосленост за три одсто, да је извоз повећан за 14-15 одсто, да је за 20 одсто повећан обим индустријске производње и да је порасла и просјечна плата.

- Имамо намјеру да оне који су најугроженији заштитимо на другачији и посебан начин у будућем периоду - додала је Цвијановићева.

Пољопривредници имају право да буду незадовољни

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да пољопривредници имају право да буду незадовољни, јер им на располагање нису стављена средства која су очекивали.

Цвијановићева је рекла да је и сама због тога незадовољна, али да ни у окружењу нигдје не постоји ситуација да је у фебруару текуће године измирено све што су људи или владе имале као обавезу за претходну годину.

- То не постоји. Никада није постојало. Ни у најбоља времена то се није дешавало и није се улазило у фебруар или у март да кажете - све смо ишчистили и редовно извршавамо текуће обавезе - рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да Српска треба озбиљно да уђе у реформу пољопривредног сектора, као и система подстицаја и плаћања обавеза према држави.

- Крајње је вријеме да се тако нешто уради и радићемо на томе ове године - најавила је премијерка Српске.

Она је навела да би Влада дефинисала област подстицаја ако би се у вези с тим договорила сва пољопривредна удружења.

- Склона сам чак и томе, али знам да они неће постићи споразум. Тражити оставке министара опет је легитимна ствар и то може да ради свака невладина организација, опозициона и позициона партија... Ја сам пољопривредницима рекла прије два мјесеца да оно што је по плану Владе јесте да се средства од руског клириншког дуга приоритетно користе за измирење обавеза према њима - навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је ту обавезу наметнула Влади и да је то дефинисан став Владе, а ако се то не деси током марта, као што се очекује, постоји план Б.

- Свакако ћемо ићи да највећи дио тих обавеза извршимо - поручила је Цвијановићева.

Извор: СРНА