latinica  ћирилица
25/02/2017 |  15:07 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Барашин: Сви који дођу једном у Бањалуку, поново се враћају (ВИДЕО)

Директор Туристичке организације Бањалука Остоја Барашин изјавио је Срни да се град Бањалука традиционално представља на сајму туризма у Београду и да је то најбоља прилика да презентује своје туристичке могућности, међу којима је у првом реду авантуристички туризам
Остоја Барашин - Фото: СРНА
Остоја БарашинФото: СРНА

"Ово је за нас један од најважнијих сајмова у току године, због његове величине и обима посјећености", истакао је Барашин на штанду Републике Српске, гдје је, у оквиру Сајма туризма у Београду представљена туристичка понуда града Бањалуке.

С друге стране, каже он, Србија је стратешко тржиште за Бањалуку, одакле и даље долази највећи број туриста, односно од укупног броја туриста који посјете Бањалуку око 22 одсто су из Србије.

Он је навео да се већ неколико година Бањалука представља као туристичка дестинација за авантуристички угођај, јер по свом природном и културном насљеђу има природне претпоставке за авантуризам.

"Прије свега, ријека Врбас пружа неограничене могућности за све врсте спортова на води, а ми имамо могућност да то све пружимо нашим туристима. Затим, кањон Врбаса пружа невјероватан угођај за пењаче. Ми већ имамо више од сто уређених пењачких смјерова, чиме омогућавамо туристима са високим нивоом адреналина да то раде", каже он.

Барашин додаје да је Бањалука град, који егзистира вијековима и гдје постоје трагови цивилизација још из раног неолита, као и римске, отоманске, аустроугарске империје, а све те цивилизације и дуга традиција постојања насеља на подручју Бањалуке оставили су много културно-историјских споменика и трагова тих цивилизација.



"Бањалука пружа могућност људима да доживе тај град кроз епохе, јер се у Бањалуци сусрећу све цивилизације и културе које постоје у БиХ", рекао је он.

Барашин је нагласио да Бањалука има добру и интересантну гастрономску понуду, због које се туристи радо задржавају у граду и да гастрономија одражава све културе које су у Бањалуци.

За туристе је, каже он, занимљива и српска традиција у рејону Бањалуке поготово Поткозарја, јер је то дио укупног српског идентитета, па је за туристе припремљен и садржај у којем се презентује традиција, обичаји, традиционална славска кухиња, јер је слава обичај који је остао само код Срба.

"Нашим туристима представљамо и славски ручак као дио те традиције. Неколико дана боравка туриста у Бањалуци представља посебан изазов и доживљај и сви који дођу једном у Бањалуку, радо се враћају поново", истакао је он.

Барашин је подсјетио и на бројне традицоналне манифестације као што су Зимско прело, Козарске покладе, као и фестивали који осликавају српску традицију тог краја, а ту су и савременији садржаји, који су производ савремене културе као "Фреш вејв фестивал", "Демо фест" и други.

"Ту је и једна од најстаријих манифестација у БиХ `Љето на Врбасу`, са различитм садржајима, која траје неколико дана, али и скокови са моста на Врбасу и други садржаји на води. Сви ти догађаји осликавају дух и традицију Бањлауке и њених грађана", рекао је Барашин.

Извор: СРНА