latinica  ћирилица
25/02/2017 |  18:20 ⇒ 26/02/2017 | 07:55 | Аутор: РТРС

Ревизија разара Савез за промјене – тресу ли сукоби фотељу предсједника СДС-а? (ВИДЕО)

Да би у Савезу за промјене заузели јасан став о учешћу у власти БиХ, након једностраног потеза Бакира Изетбеговића, очито, потребно је да се најприје договоре у највећој партији Савеза, СДС-у. Сутра у Бијељини засједа Предсједништво и Главни одбор ове странке, а до засједања Народне скупштине требало би да се изјасни и Савез за промјене.
СзП - Фото: РТРС
СзПФото: РТРС

За сада, док једни тврде да парламентарна већина у БиХ не постоји, други, попут Мирка Шаровића, залажу се за правне лијекове за новонасталу кризу.

Шаровићево залагање да се на подношења захтјева за ревизију тужбе пред Међународним судом правде у Хагу одговори правним средствима поцијепало је не само Савез за промјене, већ и СДС. Јавност је чула опречне ставови функционера СДС-а ...

"Дефинитивно улазимо у технички мандат у коме је парламентарна већина у Представничком дому упитна", истакао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а, док Мирко Шаровић истиче да они неће блокирати институције јер не желе на неуставан чин одговорити, како каже, неодговорно.

И раније се спекулисало да Говедарица није стварни предсједник СДС-а, већ монета за поткусуривање и мирење унутар ове странке. На Главном одбору сутра би се, како сазнајемо, осим унутарстраначких избора, на захтјев Мирка Шаровића, могло наћи и питање новог избора предсједника странке. Мада потпредсједник СДС-а Милован Бјелица тврди да на мајској изборној скупштини странке неће поново бити биран први човјек СДС-а, ревизија тужбе показала је, ако ништа друго, анархију у иступима СДС-ових функционера. Најављујући сутрашње сједнице Предсједништва и Главног одбора СДС-а, Бјелица то негира.

"СДС неће так тако прећи преко покушаја ванинституционалнпг дјеловања. За рад у заједничким институцијама, за то је само надлежно Предсједништво и ГО и сигурно неће повући ниједан потез који није у интересу РС", рекао је Бјелица.

За предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића скупштинска већина у БиХ не постоји, а нова је политички нереална. Бореновић предвиђа да, како је рекао, БиХ улази у стадиј политичке хибернације до сљедећих избора. Ни Момчило Новаковић из НДП-а не отвара све карте. Ублажио је став у односу на бурну реакцију коју је имао на састанку чланица Савеза за промјене, када је, како сазнајемо, Шаровићеве правне лијекове окарактерисао заштитом Изетбеговићевих ујдурми.

"Није то баш тако било. Имали смо различите ставове, али смо се сагласили да уколико се тужба преда - нема парламентарне већине", истакао је Новаковић.

Али нема ни техничког мандата, изборни закон БиХ га не познаје, подсјећа Душанка Мајкић из СНСД-а и пита се како СДС тумачи тај појам, прибојавајући се, управо због неусаглашених ставова, функционера ове партије.

"Није пристојно коментарисати стање унутар друге партије, али видимо да неки чланови исносе контрадикторне ставове. Требало би да се усагласе прије него што изађу у јавниост", истиче Мајкићева.

Став или више ставова из СДС-а чекаћемо до сутра. Од једног или више мишљења очито ће зависии и став Савеза за промјене, који ће се, тврде, очитовати до ванредне сједнице НС РС. Али, већ је и сада јасно ко се нерадо одриче фотеља!