latinica  ћирилица
25/02/2017 |  18:47 | Аутор: РТРС

Сваки грађанин ЕУ може да има 91 евра више, али како?

ИФО институт тврди да би договором с Русијом сваки грађанин ЕУ годишње имао 91 евро више. Ипак, колико је то реално?
Евро (фото:©Sputnik/ Иља Питаљев) -
Евро (фото:©Sputnik/ Иља Питаљев)

Њемачки ИФО институт сматра како би слободна трговина са Русијом могла донијети користи за Њемачку и ЕУ.

Према њиховом прорачуну, свеобухватан договор између ЕУ и Евроазијске економске заједнице могао би довести до повећања реалног дохотка од 0.2 одсто по становнику ЕУ, што би значило повећање годишњих прихода становнику од 91 евра по становнику, истичу у саопштењу.

За Русију, такав би договор значио повећање од 3 одсто односно 235 евра годишње по становнику.

"Ови добици у приходима произлазе из чињенице да су економске структуре свих страна високо компементарне", казао је директор ИФО-а за међународну економију Габриел Фелбермаир говорећи на конференцији "Заједнички економски простор од Лисабона до Владивостока" у организацији ИФО-а.

Може ли доћи до договора?

"Уговор о слободној трговини једва је замислив све док сукоб у Украјини остаје неријешен. Такав пакт ипак би могао бити саставни дио новог стратешког партнерства између ЕУ и Русије ", казао је Фелбермаир. За Њемачку би споразум о слободној трговини са Русијом и осталим земљама Евроазијске економске заједнице могао довести до раста извоза од 31 милијарде евра.

Модел ИФО-а показује да би споразум о слободној трговини подстакао руски извоз у ЕУ за око 71 милијарду евра. Повећао би се руски извоз и у остатак свијета због доступности јефтинијих машина и производа из ЕУ, што би повећало укупну руску конкурентност и дало им предност на тржиштима трећих страна. Руски извоз би се укупно повећао за око 77 милијарди евра, а профитирале би и остале земље Евроазијске економске уније, према студији ИФО спроведене за Бертелсман фондацију.

Споразум у Минску један од приоритета Берлина

Но, у овом тренутку такав споразум није могућ због заоштрених политичких односа Берлина и Москве. Један од приоритета њемачке спољне политике је остајање при споразуму у Минску који би требао разријешити ситуацију у Украјини. Избором Трампа који је најавио да жели боље односе са Русијом тај споразум дошао је под знак питања, јер је упитно је колико ће нова америчка администрација бити предана рјешавању тог проблема.

Извор: Телеграм