latinica  ћирилица
26/02/2017 |  11:05 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

Иванић: 1. март- почетак рата и патње српског народа

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је Срни да 1. март, који се у дијелу БиХ са већинским бошњачким становништвом обиљежава као такозвани "дан независности БиХ", српски народ и он лично доживљавају као дан када је 1992. године почео рат, када је почела патња свих грађана у БиХ, а посебно Срба.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

- Први март је дан који и за српски народ и за мене лично представља почетак рата. То је био разлог за рат и то је ствар коју српски народ никада неће заборавити као ни лицемјерство оних који данас оспоравају 9. јануар, а славе 1. март, иако то није празник на нивоу БиХ - истакао је Иванић.

То је, каже он, врхунац лицемјерства и недостатка истих критеријума код већине бошњачких политичара.

- За мене 1. март није празник, зато немам намјеру да га обиљежавам и радићу на тај дан. Тај датум за мене представља почетак патње свих грађана БиХ, а посебно српског народа у БиХ. Они који тај датум славе нека га славе, али мене на то нико неће натјерати - поручио је Иванић.

Он подсјећа да нелегални референдум и убиство српског свата Николе Гардовића, те паљење српске заставе на Башчаршији 1. марта 1992. године довољно говоре о томе шта су тадашња власт у Сарајеву и доминантни дио бошњачких лидера мислили о Србима.

- Они су тада умјесто да казне убице, од њих правили своје хероје - рекао је Иванић.

Извор: СРНА