latinica  ћирилица
26/02/2017 |  11:33 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Суд у Хагу упутио писма члановима Предсједништва БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић обавијештен је да је писмо из Међународног суда правде у Хагу стигло у Амбасаду БиХ, али је због неповјерења у амбасадора Мирсаду Чолаковић тражио да се писмо не отвара и да се достави редовним путем, рекла је Марија Милић, савјетник за медије предсједавајућег Иванића.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Милићева је додала да ће Иванић видјети садржај писма тек када дође редовним путем.

Она је рекла да претпоставља да је ријеч управо о ономе што је Иванић најављивао - да ће Хаг тражити став Предсједништва БиХ да ли је Сакиб Софтић легитиман да представља БиХ пред Међународним судом правде у Хагу.

На питање да ли су друга два члана Предсједништва - Бакир Изетбеговић и Драган Човић добила писмо, Милићева је рекла - "то морате да питате њих".

Ирхам Чечо, савјетник за медије бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, није могао потврдити да ли је Изетбеговић добио писмо од Међународног суда правде у Хагу.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић потврдио је за Аваз да је Међународни суд правде у Хагу упутио писма на адресе тројице чланова Предсједништва, али да она још увијек нису стигла.

- Требају доћи службеном дипломатском поштом - рекао је Човић.

На питање да ли је упознат са садржајем, Човић је рекао да има наговјештаја, али да писма "још нико није видио".

- Лично мислим да ће тражити изјашњавање сваког члана Предсједништва БиХ о захтјеву за ревизију пресуде. Мислим да је то, али не можемо рећи док то не дође и физички - рекао је Човић.

Међународни суд правде у Хагу упутио је на адресе тројице чланова Предсједништва БиХ писма о непознатом садржају, а претпоставља се да је ријеч о томе да Хаг тражи став Предсједништва БиХ да ли је Сакиб Софтић легитиман да представља БиХ пред Међународним судом правде у Хагу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић заказао је сједницу Предсједништва 23. фебруара, али је она прекинута након што су је напустили прво бшњачки члан Бакир Изетбеговић, а потом и хрватски Драган Човић.

Бивши агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао је апликацију за ревизију пресуде против Србије, коју је иницирао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак потврдио је за Срну да су у петак у Амбасаду БиХ стигла писма Међународног суда правде у Хагу за три члана Предсједништва БиХ, те да ће у најкраћем року бити прослијеђена у Предсједништво.

Извор: СРНА/Аваз