latinica  ћирилица
26/02/2017 |  14:10 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Дачић: Надам се да ће остати неки свједок против Харадинаја

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија не може да претпостави каква ће бити одлука француског суда о изручењу Рамуша Харадинаја и додао да се нада да ће неки свједок против овог осумњиченика за ратне злочине преживјети.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је рекао новинарима у Прокупљу да би Харадинај требало да буде изручен Србији или да му се суди у Француској, ако би се по праву одлучивало, али, није сигурно да ће се тако десити будући да се све гледа кроз политичку призму.

Он је додао да ће у сваком случају Харадинај за Србију остати човјек који је оптужен за најтежа дјела, за злочин против цивила и то се неће промијенити.

"Види се да је на Косову и Метохији убијен још један сведок. Они ће тако да терају док не поубијају све сведоке и надам се да ће бар неко да преживи да сведочи против Харадинаја и других злочинаца ", рекао је Дачић.

Дачић је за оптужнице против Срба на Косову и Метохији рекао да је то покушај да се направи нека паралела о ономе што се дешавало.

Говорећи о изборима у Србији, он је рекао да ће премијер Александар Вучић сутра саопштити одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора.

Дачић је, послије обиљежавања Топличког устанка у Прокупљу, рекао да у Србији постоји политичка стабилност и да лично сматра да нема разлога за расписивањем парламентарних избора.

Он је додао да је о томе разговарао са премијером, али да није на њему да доноси коначну одлуку, већ да ће то учинити Вучић.

Дачић је напоменуо да је Вучић заједнички кандидат владајуће коалиције за предсједника Србије управо зато да би Србија остала стабилна.

Према наводима београдски медија, Апелациони суд у француском граду Колмару требало би да у четвртак, 2. марта, саопшти одлуку о захтјеву Србије за изручењем Харадинаја.

Извор: СРНА