latinica  ћирилица
26/02/2017 |  14:51 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Изетбеговић урушава БиХ како би је направио по "својој мјери"

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је очекивање да ће сутрашња посебна сједница Народне скупштине Српске одразити јединство свих политичких субјеката из Српске и утврдити баријере које ће спријечити инвазивни поход и насртаје који долазе из политичког Сарајева.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је изјавила за Срну да повод за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске јесте неуставно и ванинституционално дјеловање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића приликом подношења захтјева за ревизију пресуде против Србије, јер то представља врхунац његовог провокативног и реметилачког понашања, али да то не треба посматрати изоловано.

- Ријеч је о читавом слиједу корака које су он и политичко Сарајево, наоружани невладиним сектором, који је веома владин и веома политички настројен, предузимали током претходних пар година. Тим потезима упорно су погоршавани и урушавани односи не само у БиХ, већ и у регији, и данас је јасно да је то планска и организована активност - оцијенила је Цвијановићева.

Она је упозорила да не треба изгубити из вида ни чињеницу да поједини дијелови међународне заједнице служе као активна подршка оваквима акцијама политичког Сарајева, као и дијелови правосудног система.

- Довољно је само узети у обзир раније саслушање посланика са нивоа БиХ због начина гласања у парламенту, затим попис становништва који је свој епилог објављивања нетачних података доживио након што је директор Агенције за статистику БиХ саслушан у Тужилаштву БиХ, затим доношење одлука Уставног суда БиХ око референдума и покретање процеса у Тужилаштву БиХ против највиших функционера Српске и чланова Републичке комисије за провођење референдума - нагласила је премијерка Српске.

Она је подсјетила да је ту и цијела хајка на Дан Републике и долазак припадника Оружаних снага 9. јануара у Бањалуку, па сада и Изетбеговићев неуставни и ванинституционални чин подношења захтјева за ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом правде.

- Ако томе додате чињеницу да о ратовима и звецкању оружјем прича само политичко Сарајево, као и да је на нивоу БиХ и ФБиХ заустављена свака активност и око аранжмана са ММФ-ом, и у вези са Реформском агендом, те спријечено да механизам координације заживи, онда је јасно шта је на сцени и ко се игра ватром - истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да ће тај Изетбеговићев политички манир правосудизације политике и политизације правосуђа сахранити БиХ.

- Он управо и ради на њеном урушавању како би је након тога правио по својој мјери, али то се неће десити. Ако се уруши - онда су све карте отворене и све су прилике да се о томе како ће она изгледати и да ли ће је бити уопште више неће питати ни он, ни политичко Сарајево, ни они који подгријавају његове политичке авантуре - поручила је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

Извор: СРНА