latinica  ћирилица
26/02/2017 |  15:54 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Загреб: Марш "усташа" у знак подршке Трампу

Педесетак припадника ултрадесничарске А-ХСП, одјевених у црно, окупило се у центру Загреба узвикујући усташке и пароле подршке предсједнику САД Доналду Трампу.

Они су промарширали центром града и постројили се на главном загребачком Тргу бана Јелачића.

Носили су заставе Хрватске с грбом на којем је прво поље бијело - какав је коришћен у вријеме такозване "Независне Државе Хрватске", као и црне заставе на којима је био исписан усташки поздрав "За дом спремни!". Имали су и заставу њемачких неонациста, као и једну заставу САД.

У позиву на скуп А-ХСП је навео да сазива постројавање страначке јединице "Хрватских домољубних снага" на Тргу бана Јосипа Јелачића где ће 100 нових припадника положити "Присегу (заклетву) домовини" и јавно дати подршку Трампу.

"Комунистичко-четничким вампирима јасно поручујемо да је 'За дом спремни!' поздрав с којом смо бранили и стварали Хрватску. Ако не волите Хрватску, позивамо вас да је напустите", пише у позиву који је потписао предсједник те ултрадесничарске, ванпарламентране странке Дражен Келеминац.

Он је недавно био ухашен због скандирања усташког поздрава "За дом спремни!" испред сједишта Српског народног вијећа и Социјалдемократске партије у Загребу.

И на данашњем скупу у центру Загреба он окупљене ултрадесничаре поздравио истим повиком, а окупљени су му отпоздравили на исти начин.

Извор: Бета