latinica  ћирилица
27/02/2017 |  07:56 | Аутор: РТРС

Николић на сједници Савјета безбједности о Косову

Предсједник Србије Томислав Николић учествоваће данас у раду сједнице Савјета безбједности УН, на којој ће бити разматран редован квартални извјештај о раду УНМИК-а на Косову и Метохији.
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho)

Том приликом Николић ће се састати са сталним представником Украјине при УН Володимиром Јелченком, који је предсједавајући Савјету безбједности УН, саопштила је прес-служба предсједника Србије.

У свом првом извјештају о раду УНМИК-а, нови генерални секретар УН Антонио Гутерес оцијенио је да слаби посвећеност Београда и Приштине напредовању дијалога, а губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације дође до застоја.

Гутерес је у извјештају, о којем ће се расправљати на Савјету безбједности УН сутра, позвао лидере обје стране на уздржавање од запаљиве реторике и да своје ставове износе искључиво мирним путем и кроз одговоран дијалог.

У извјештају, којим је обухваћен период од 16. октобра 2016. до 15. јануара 2017. године, наводи се наводи да су током тог периода тензије између Приштине и Београда достигле "забрињавајуће нивое, што је показано узаврелом узајамном реториком и оптужбама у вези са спорним питањима и догађајима".

Гутерес је навео да није постигнут јасан напредак кад је ријеч о успостављању Заједнице српских општина /ЗСО/, што је "кључан аспекат споразума постигнутог у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ", преноси РТС.

Гутерес истиче да је право на безбједан и достојанствен повратак основно и неповредиво те наглашава да УН остају спремне да подрже повратак, помирење и рјешавање питања тешког насљеђа сукоба на Косову.

Он наводи да су косовске власти одговорне за одржавање владавине закона и обезбјеђивања права на повратак, те да те власти морају да обезбиједе да инциденти као што су они који су се догодили у Сувој Реци и Дечанима не буду преседан за систематско спречавање повратака.

Гутерес оцјењује да је одсуство одговора јавних институција у инцидентима у Сувој Реци и Дечанима разочаравајуће.

Он истиче да УНМИК наставља да прати развој догађаја у вези са унапређењем и заштитом вјерског и културног насљеђа, и наводи да забрињава то што косовске власти упорно одбацују захтјев за издавање грађевинске дозволе за обнову српске православне цркве у Призрену.

Извор: СРНА