latinica  ћирилица
27/02/2017 |  09:05 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Јунајтед трофејнији од Ливерпула

Манчестер Јунајтед је у недјељу и званично постао најтрофејнији енглески клуб са 42 трофеја из великих такмичења.
Манчестер Јунајтед (фото: www.kitbag.com) -
Манчестер Јунајтед (фото: www.kitbag.com)

"Црвени ђаволи" су побједом над Саутемптоном (3:2) на Вемблију престигли највећег ривала Ливерпул који је дуго година био најтрофејнији тим у држави.

Јунајтед је прије неколико година надмашио "редсе" по броју титула у домаћем првенству, али је екипа са Енфилда ипак по укупном броју трофеја и даље била испред.

Са два гола Златана Ибрахимовића тим који предводи Жозеа Муриња довео је на крају Јунајтед на апсолутни престо енглеског фудбала, што је био циљ човјека који је поплочао пут ка овом успјеху Алексу Фергусону.

"Мој највећи изазов није шта ће се догодити у овом тренутку, већ ми је највећи изазов да смакнем Ливерпул са њиховог престола. Можете тако да напишете", рекао је Фергусон када је именован за менаџера Јунајтеда далеке 1986. године.

У Ливерпулу су се још прије финала Лига купа спремили за то, па су прије неколико дана избрисали са свог званичног Твитер профила опис да су најуспјешнији енглески клуб са 41 трофејом.

Било је потребно 30 година, али је Јунајтед коначно испред Ливерпула по броју титула. "Редси" могу још да се диче само већим бројем трофеја у Купу/Лиги шампиона гдје је однос 5-3.

Јунајтед:
Шампионат – 20
ФА Куп – 12
Лига куп – 5
Лига/Куп шампиона – 3
Куп победника купова – 1
Светско клупско првенство – 1

Ливерпул:
Шампионат – 18
ФА Куп – 7
Лига куп – 8
Лига/Куп шампиона – 5
Куп УЕФА/Лига Европе – 3

Извор: Б92