latinica  ћирилица
27/02/2017 |  09:39 | Аутор: РТРС

Рајилић: За српске жртве 1. март дан почетка рата у БиХ

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић поручила је да је за српске жртве 1. март дан почетка рата у БиХ, због чега га Срби и Република Српска никада неће прихватити као такозвани "дан независности БиХ".
Божица Рајилић - Фото: РТРС
Божица РајилићФото: РТРС

"Починиоци мучког убиства српског свата 1. марта 1992. године на Башчаршији у Сарајеву и низа ратних злочина током рата у БиХ до данас нису кажњени, нити су пред суд изведени налогодавци и извршиоци", подсјетила је Рајилићева у изјави Срни.

Она каже да захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за покретање ревизије пресуде пред Међународним судом правде у Хагу по тужби против Србије представља наставак рата, али другим средствима.

"То показује да је 20 година након рата бошњачко руководство наставило мржњу према Србима радећи упорно на томе да сруши мир, Републику Српску и БиХ", закључила је Рајилићева.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ, а који Срби нису подржали.

Тај дан у ФБиХ обиљежава се као "дан независности", док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Извор: Срна